Aberrációk az új adózási rendszerben: kibírhatatlan igába húzzák a gazdák nyakát

2013.01.28. | gazdaság , Mezőgazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Aberrációk az új adózási rendszerben: kibírhatatlan igába húzzák a gazdák nyakát

Az USL, megkerülve az Adótörvénykönyv előírásait, parlamenti vakációban hozott kormányrendeletet, amely jelentős mértékben sújtja a gazdálkodókat. Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora és Korodi Attila szintén RMDSZ-es parlamenti képviselő szerint mezőgazdasághoz nem értő politikusok találták ki az új adóterheket, amelyek országszerte több mint 600.000 gazdát hoznak nehéz helyzetbe.

Január 23-án megjelent a sürgősségi kormányrendelet, és februárban már foganatosítanák is azt, amelynek alapján a családi gazdaságok, a mezőgazdasággal foglalkozó fizikai személyek hátrányos helyzetbe kerülnének. Ugyanis a kormány az új adóterhek kivetése után akár háromszorosan is megadóztatna egyes mezőgazdasági termékeket. Adó illetné például a silókukoricát, majd a jószágot, és végül a kész élelmiszert, például a sajtot vagy a kolbászt.

Ugyanakkor látszik, hogy kizárólag pénzügyi, és nem szakmai fejjel találták ki az új törvényt, ugyanis bizonyos kultúrákat diszkriminál. Egyeseket megadóztat, másokat nem.

Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora szerint a hozzá nem értés lerí az új rendelkezésről, hiszen 1000 hektár legelőre nincs adó, 3 hektár pityókára van. Megsarcolnák a tehenet tartó gazdálkodókat, míg a bika és a borjú nem tartozik az extra terhekkel sújtott állatok közé. Tehát például míg a 1o-15  bikaborjat hizló gazda mentesül az új terhek alól, addig a 4 tehenes tejtermelő akár triplán is fizethet.

“Társadalmi feszültségekhez vezethetnek az Adótörvénykönyv módosításai. Akik ezt kitalálták és megfogalmazták, azok bukaresti aszfaltbetyárok, és nem ismerik a valóságot. Húsz évvel vetheti vissza a fejlődésnek indult székelyföldi, hegyvidéki mezőgazdaságot az új adópolitika” – mondta Tánczos.

A kormány részéről a laikusság abban is megnyilvánul, hogy íróasztal mellett, papíron kiszámított adatokat vesz alapul: csak a termőföld méretét tekinti, a szárazságot, az esőzést, az időjárás viszontagságait nem. Ráadásul érthetetlen a sietség, hogy szinte egy hét alatt akarják bevezetni az új rendelkezést, hiszen háromnegyed éve az USL kezében van minden kormányzási eszköz. Most kapkodnak, és olyan rendelkezéseket hoznak, amelyek hosszú távon katasztrofális következményekkel járhatnak.

Hargita megye lakosságának tetemes része foglalkozik mezőgazdasággal, hiszen Székelyföld adottságai kiválóak számos növény termesztéséhez, illetve a szarvasmarha, juh és kecske tartásához.

“Végre beindult az értékesítés is, a gazdák már nem feltétlenül tejet, élő állatot, gyümölcsöt akarnak eladni, hanem sajtot, kolbászt, lekvárt, szörpöt. Pont ők, akik a legtöbbet dolgoznak, járnának a legrosszabbul” – fogalmazott Tánczos.

Korodi Attila szerint a sürgősségi kormányrendelet törvényessége is kétségbe vonható, ezt meg kell majd vizsgálni. “A jelenlegi kormány a vállalt deficitet nyilvánvalóan nem tudja tartani, így új adók kellenek, hogy több bevétel legyen. Hogy ez hosszú távon komoly problémákat okoz, jelen pillanatban nem számít nekik” – nyilatkozott az RMDSZ parlamenti képviselője.

Tánczos szerint az adózásban valóban rendet kellene tenni, de nem ebben formában. A legkisebb gazdaságok adómentességet kell élvezzenek, a közepesekre szimbolikus adót kellene kivetni, és a nagy gazdaságokat vállalkozásként kellene működtetni, és reálisan megadóztatni.

“ Módosításokat eszközölni kizárólag törvényesen, parlamenti döntés alapján lehet, nem kormányrendelettel.

Mivel nem csak mezőgazdaságot érintő, hanem a mikrovállakozásokat, az ÁFA befizetést, a cégek könyvelését érintő összetettebb rendeletről van szó, ezért a következő két hétben konzultálni fogunk a Csíki Vállakozók Egyesületével, a mezőgazdasági termelői szövetségekkel és szövetkezetekkel, a közbirtokosságokkal és a fafeldolgozók szövetségével, majd utána megtesszük a parlamentben a szakmailag megalapozott módosítási indítványainkat” – fogalmazott Korodi Attila.

 “Pontosan megjelöljük, hol hibás ez a rendszer, és javaslatokat teszünk a korrigálására. A mi figyelmünk fókuszában valóban a gazdák érdekei állnak, és nem engedjük őket ellehetetleníteni!” – jelentette ki Tánczos Barna.Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.