Abrudbánya, a magyarság megőrzésének egyik példaképe

2012.11.20. | Székelyföld , Kovászna , Szórvány , Fehér megye

Abrudbánya, a magyarság megőrzésének egyik példaképe

Maroknyi magyar közösség példaértékű akaraterejéről, a megmaradásért, értékeik, hagyományaik megőrzéséért vívott mindennapos harcáról, minőségi életigényéről bizonyosodhatott meg az Összetarozunk Székelyföld-Szórvány közösségépítő program munkacsoportja vasárnap az abrudbányai és verespataki látogatása során.

Rendezett templomban, református istentiszteleten indult a nap. Gábor Ferenc református lelkész prédikációját követően Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke megyezászlót adott át a közösségnek:

"Úgy látom jó helyre hoztuk Háromszék vármegye zászlóját, hiszen a nemzeti, az egyházi és az Abrudbánya címerével ellátott zászlók mellett a miénk is helyet kap a templomban”, mondta az elnök. "Az abrudbányai magyarság kitartása példaértékű, továbbra is számíthatnak a székelyföldi magyarság támogatására. Kérem őrizzék tovább a magyar jövőt itt, az Erdélyi Érchegységben.”

Az istentiszteletet követően a református parókián beszélgetéssel folytatódott a látogatás. A kis magyar közösség tagjai büszkén mesélték, hogy 60 éve nem volt magyar oktatás a településen, de most magyar és román gyerekek együtt tanulják a magyar nyelvet az iskola után a parókia egyik szobájában.
“A román gyerekek szülei vonzónak tartják a magyar kultúrát, ezért iratják magyar órákra őket” –  magyarázta Kopenetz Lóránd gyógyszerész, református egyház gondnoka.
Az elszigetelt bányászváros kulturális életét, a világ információs hálózatába való bekerülését, értékeik népszerűsítését csak a magyarok tartották fontosnak, eredményeikért, tartásukért és becsületességükért pedig minden román tiszteli őket.
A háromszéki küldöttség ígéretet tett, hogy az 1672-ben Apafi Mihály által adományozott Tanulóház javítási munkálataiba besegítenek, tavasszal önkéntesekkel térnek vissza, nyáron pedig az abrudbányai gyerekek székelyföldi gyerekekkel való közös táborozását is megszervezik.
Délután a szomszédos Verespatakra látogatott a munkacsoport.