Aktuálpolitikai kérdések a terítéken

2011.11.20. | Kultúra , Sepsiszentgyörgy , Aktuálpolitika , magyar-magyar

Aktuálpolitikai kérdések a terítéken

fotók: Henning János

Kelemen Hunor szövetségi elnök, kulturális és örökségvédelmi miniszter a háromszéki sajtó képviselőivel találkozott november 19-én, szombaton, Sepsiszentgyörgyön. A kötetlen hangulatú sajtóbeszélgetésen sorra kerültek a közvéleményt foglalkoztató témák: a jövő évi költségvetés, a választási rendszer, a magyar-magyar párbeszéd, de a kulturális tárca tevékenysége és tervei is. A találkozón jelen volt Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki szervezetének elnöke, és Antal Árpád, a sepsiszentgyörgyi szervezet elnöke is.

Takarékos, ésszerű költségvetés 2012-re

„Az egyik legfontosabb dolog, amivel a napokban foglalkozunk, az a 2012-es költségvetés” – mondta bevezetőjében Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke rámutatott: a jövő évi költségvetés elkészült, apróbb finomításokra még szükség van, de jövő pénteken a kormány elfogadja. November 28-án a Képviselőház és a Szenátus vezetősége megkapja a Kormánytól a költségvetés tervezetét, amelyhez december 5-ig lehet módosító javaslatokat letenni, majd megkezdődik a szakbizottságokban a vita. A tervek szerint a költségvetés tervezete a plénum elé kerülne december 20-ig.  „Ez a költségvetés 1,9 százalékos költségvetési hiánnyal és 2,4 százalékos gazdasági növekedéssel számol jövőre. Figyelembe véve mindazt, ami az euró-övezetben és azon kívül történik, született egy politikai döntés, mely szerint a választási év ellenére sem engedhetjük meg, hogy az ország visszaessen oda, ahol 2009-ben volt. Éppen ezért a takarékossági költségvetés elkészítése mellett döntöttünk, de úgy, hogy az ne tartalmazzon megszorításokat. Az RMDSZ javaslatára azonban, ha a gazdasági növekedés valóban eléri a 2,4 százalékot, akkor  jövő év májusától a nyugdíjakat és a közszféra béreit növelni lehetne az infláció mértékének megfelelően” – emelte ki Kelemen Hunor. Hozzátette, Románia az elmúlt két évben olyan döntéseket hozott, amelyek megakadályozták az ország eladósodását illetve sikerült szinten tartani az eladósodás mértékét, ez a szint  egyébként az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. Összehasonlításképpen az RMDSZ elnöke elmondta, Magyarország esetében 87 százalékos az eladósodási szint, míg Romániában ez 50 százalék alatt van. „Az embereknek őszintén, tisztességesen elmondjuk, hogy mit engedhet meg az ország ebben a pillanatban magának. Nem biztos, hogy ez a népszerű, de ez a tisztességes hozzáállás. Azok az országok, amelyek eddig nem vezettek be megszorító intézkedéseket, azok jövőre sokkal drasztikusabb lépésekre kényszerülnek, mint amilyeneket mi vezettünk be 2010-ben” – hangsúlyozta a szövetségi elnök. Hozzátette, eloszlatná a félreértéseket: a tanügyi és az egészségügyi tárcának sem csökken a költségvetése. Az oktatás a nemzeti bruttó össztermék 3,6 százalékát kapja, ami az önkormányzatoktól bejövő összegekkel felmegy 3,8 százalékra, illetve ha a gazdasági mutatók is lehetővé teszik, akkor a jövő évi, első költségvetés-kiegészítéskor ez a szám elérheti a 4 százalékot is.  Kelemen Hunor leszögezte, nem csökken tehát a tanügyi tárca költségvetése, az egészségügyi tárca büdzséje pedig nagyobb lesz, mint a tavaly.

Választási rendszer – az elveket leszögezték

Kelemen Hunor elmondta, egy olyan választási rendszerben egyeztek meg a koalíciós partnerekkel, amely az arányos képviseletet biztosítja. A Képviselőházban egy ún. „vegyes rendszert” vezetnek be, amely azt jelenti, hogy egyéni választókerületben választják meg a képviselők közel 65 százalékát, 35 százalékát pedig országos listáról, visszaosztásban, tehát minden leadott szavazat mandátummá fordítható. A Képviselőház létszámát csökkentenénk 300 képviselőre. A Szenátus összetételét illetően a Koalíció elfogadta Kelemen Hunor javaslatát, vagyis minden megye két szenátorjelölttel rendelkezne, akiket egyéni választókerületben választanának meg. Az RMDSZ számításai szerint ezzel a rendszerrel a romániai magyar közösség megőrizné a Szenátusban a súlyát, a 88 szenátor közül 8 lehetne a Szövetség képviseletében. „Abban egyeztünk meg, hogy amennyiben ezek az elvek érvényesülnek, mi elfogadjuk a választások összevonását, ezt úgy érjük el, hogy meghosszabbítjuk az önkormányzatok mandátumát novemberig, tehát jövő év novemberében egyszerre tartanánk parlamenti és önkormányzati választásokat Romániában. Ezáltal a demokrácia nem sérül, a választás, a választhatóság lehetősége adott lesz” – ismertette Kelemen Hunor.

Erdélyi magyar politika: az ajtó nyitva áll

Az erdélyi magyar politikai helyzetről szólva Kelemen Hunor elmondta: „azok, akik ebben a pillanatban pártot építenek, azok - mindenféle pártalakítási és szervezeti logika szerint  - nem együttműködésre, összefogásra, hanem versenyre készülnek. Mi az együttműködésnek a kapuit tárva-nyitva hagyjuk, a kulcsot kivesszük, a zárat leszereljük. A mi részünkről ennek nem lesz akadálya” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Magyar-magyar kapcsolatok

A magyar kormánnyal való kapcsolatról szólva Kelemen Hunor elmondta, ő szövetségi elnökké való választása óta szorgalmazza a kapcsolat szorosabbra fűzését. „Én első pillanattól kezdve azt mondtam, hogy függetlenül attól, hogy ki kinek a barátja, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség érdekelt abban és nyitott arra, hogy a magyar kormánnyal partneri, szoros együttműködést folytasson” – ismertette a Szövetség álláspontját Kelemen Hunor. Hozzátette, ő maga több találkozón is részt vett a magyar kormány különböző szintű tisztségviselőivel, júliusban pedig hosszabb beszélgetést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel Tusnádfürdőn, amely, mint mondta, egy  „nagyon konstruktív párbeszéd volt”. Akkor a felek abban egyeztek meg, hogy év végéig megszervezik a kétoldalú találkozót. Az RMDSZ elnöke elmondta, jövő héten Budapesten lesz a Magyar Állandó Értekezlet soros ülése, amelyen valószínűleg sor kerül egy külön találkozóra a magyar kormányfővel. Az RMDSZ és a Fidesz kapcsolatára vonatkozóan Kelemen Hunor hangsúlyozta, ebben a pillanatban nincsenek olyan problémák, amelyek a szorosabb együttműködést megakadályoznák.

Kulturális tárca – marad a tavalyi büdzsé

Kelemen Hunor elmondta, amikor ezelőtt két héttel szembesült a kulturális tárcának javasolt költségvetéssel, kijelentette, hogy azt nem tudja elfogadni. Azóta több tárgyaláson is részt vett, a legutolsó egyeztetések eredménye pedig az, hogy a tárca jövő évi költségvetése szinte teljes mértékben azonos a 2011-es évivel. Ez lehetőséget teremt arra, hogy a nagy, infrastrukturális beruházásokat és a programokat a kulturális szférában folytatni lehessen, illetve a kulturális tárca által működtetett intézmények zavartalanul végezhessék munkájukat, nem lesz szükség semmiféle bezárásra, sőt a miniszter úgy vélte, újabb beruházásokat tud indítani a szaktárca.

Beszélgetés a sajtó képviselőivel Sepsiszentgyörgyön Beszélgetés a sajtó képviselőivel Sepsiszentgyörgyön Beszélgetés a sajtó képviselőivel Sepsiszentgyörgyön