Állami támogatás a Zsil-völgyének

2012.02.28. |

Állami támogatás a Zsil-völgyének

213,085 millió lej támogatást kaphat az állami költségvetésből 2012-ben a Petrozsényi Országos Kőszéntársaság (Compania Nationala a Huilei – CNH). Az erre vonatozó határozatot keddi ülésén fogadta el a Kormány.

Dézsi Attila kormányfőtitkár, aki korábban Hunyad megye prefektusa volt, elmondta: az állami támogatás kiutalását a Veresenytanács is jóváhagyta. „Az állami segély összege idén több mint 210 millió lej. 2011-2018 közötti időszakban összesen 1,17 milliárd lej támogatást nyújthat az állam a Kőszéntársaságnak azt követően, hogy az Európai Bizottság nemrég elfogadta a nem versenyképes bányák állami támogatással való bezárására vonatkozó 2010/787/EU döntését. Ez lehetővé teszi, hogy az Európai Unió tagországai állami támogatást nyújtsanak a nem versenyképes kőszénbányáknak állagmegőrzésre és a kitermelés fokozatos felszámolására, illetve garantálja az elbocsátottaknak járó végkielégítések kifizetését” – magyarázta Dézsi Attila.

Az állami tulajdonban lévő Petrozsényi Országos Kőszéntársaság (CNH) jelenlegi kőszéntermelő bányái közül 2018-ig felszámolják a petrillai, urikányi és parosényi kitermelést, a többi 4 egységben (Lupény, Livezeni, Lónya és Vulkány) folytatódik a kőszén-bányászat.