Állásfoglalás Kelemen Hunor államelnök-jelöltségének támogatásáról

2014.10.22. | autonómia , államelnök-választás

Állásfoglalás Kelemen Hunor államelnök-jelöltségének támogatásáról

A Kulturális Autonómia Tanács (KAT) elnöksége a novemberi választás első fordulójában az RMDSZ államelnök-jelöltjét, Kelemen Hunort támogatja.

Kelemen Hunor közéleti tevékenységét a kulturális élet terén kezdte el: szerkesztője volt a Korunk kulturális, valamint társalapítója a Jelenlét irodalmi folyóiratoknak.

Kelemen Hunor 1999 júniusától 2007 márciusáig a civil szervezeteket, történelmi egyházakat és a szellemi életet meghatározó értelmiséget tömörítő Szövetségi Egyeztető Tanács (SZET) elnöki tisztségét töltötte be. Mandátuma alatt sokat tett a civil társadalom polgári értékrendjének érvényre juttatásáért, sajátos érdekeinek képviseletéért. A SZET az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsával (SZKT) együttesen tartott ülések alkalmával szerepet kapott a szövetség döntéshozatalában, valamint személyeket javasolhatott a magyarországi támogatásokat megítélő alapítvány alkuratóriumaiba.

Kelemen Hunor 1997 februárjától kezdődően Románia kormánya művelődési tárcájának államtitkára, majd 2009-től kezdődően két ízben is a művelődési tárca vezetője. Mandátuma alatt jelentős mértékben sikerült növelnie a kultúrára szánt költségvetési forrásokat, ezen belül az Erdélyben található épített örökség restaurálására fordított összegeket. Kiemelt módon támogatta a kulturális folyóiratokat, stabilizálva helyzetüket.

A kultúra, valamint a civil társadalom értékeinek képviselete, a kulturális kormányzat élén kifejtett eddigi tevékenysége számunkra nem csak a jövőben bizonyítandó értékhordozó tevékenység ígéretét, hanem annak garanciáját is jelenti.

Kelemen Hunor eddigi politikai pályafutása alatt is bebizonyította, hogy becsülettel és hatékonyan végzi munkáját, ezzel pedig a román értelmiségiek elismerését is kivívta. Hitelesen tudja képviselni a magyar közösség problémáit, elvárásait – ezért a KAT az elnökválasztás első fordulójában őt támogatja.

A KAT elnöksége nevében

Székely István elnök