Románia nem tekintheti veszélyforrásnak legnagyobb nemzeti kisebbségét

2015.03.25. | Képviselőház , állásfoglalás
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Románia nem tekintheti veszélyforrásnak legnagyobb nemzeti kisebbségét

A romániai magyar közösségre nézve sértő, megbélyegző és mondvacsinált veszélyt tartalmazó a belügyminisztérium közvitára bocsátott stratégiája, amelyben a területi autonómiáért való békés és demokratikus utcai megnyilvánulásokat a rasszista, xenofób, szélsőséges, és más ehhez hasonló intoleráns megnyilatkozások közé sorolja. 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselőházi frakciója a leghatározottabban elutasítja ezt az inkrimináló besorolást, amely közbiztonsági veszélyforrásnak nevezi közösségünk jogos, demokratikus törekvését. Szabadságjogaink ilyen jellegű korlátozása nem lehet stratégiába foglalt intézkedés egy olyan országban, amely immáron nyolc éve tagja az Európai Uniónak.

 

Őszintén reméljük és jóhiszemű európai polgárokként feltételezzük: ennek a belügyminisztériumi besorolásnak az alapja a tájékozatlanság, az Európában létező autonómiaformák figyelmen kívül hagyása, hiányos ismerete.

 

A romániai magyar közösség az 1989-es forradalom után kifejezte azt az igényét, hogy a kulturális és területi autonómiát békésen, a többségi társadalommal párbeszédet és közvitát kezdeményezve, a részvételi demokrácia eszközeinek felhasználásával szeretné elérni. Ezeknek a céloknak a megvalósításában eddig sem jelentett, ezután sem jelent veszélyt a közbiztonságra egyetlen magyar ember sem.

 

Romániában nem létezhet olyan társadalmi téma, közösségi törekvés – sem kisebbségi, sem többségi – amelynek demokratikus megvitatásában, kinyilvánításában bármiféle veszélyt kellene elhárítaniuk a közbiztonsági szerveknek.

 

Az RMDSZ képviselőházi frakciója

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.