Amerikai diplomatákkal találkozott Markó Attila

2013.05.22. | Visszaszolgáltatások , Egyházügyek

Amerikai diplomatákkal találkozott Markó Attila

Markó Attila, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselője, ma délelőtt Douglas Davidson rendkívüli követtel, az US State Department Holokauszt és egyházi ügyek különmegbízottjával valamint Kendra Pace-szel, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének politikai tanácsadójával találkozott. A beszélgetésen az egyházi javak visszaszolgáltatásáról illetve az új restitúciós törvény előírásairól tárgyaltak.

A magas rangú amerikai diplomata azért látogatott Romániába, hogy figyelemmel kövesse  az új restitúciós törvény életbelépésének körülményeit, megismerje a különböző politikai pártok, civil szervezetek és egyházak véleményét.

Markó Attila  parlamenti képviselő a találkozón a Szövetség álláspontját ismertette: „az RMDSZ kezdettől fogva az egyházi és közösségi javak visszaszolgáltatását szorgalmazta, jelenleg is azért dolgozunk, hogy a visszaadási folyamat lezáruljon, ezért kifogásoltuk, hogy ilyen irányú javaslatainkat az új restitúciós törvény előkészítői nem vették figyelembe” – taglalta a képviselő, majd kifejtette: "bár elvi síkon egyetértünk az új törvénnyel, hisz a természetbeni visszaadást és a méltányos kártérítést tekinti alapelveként, mégis számos kritikát fogalmaztunk meg, többek között az egyházi javak visszaszolgáltatása terén".

Markó Attila felhívta a vendégek figyelmét arra is, hogy az RMDSZ benyújtotta saját törvénytervezetét az egyházi javak visszaadásának rendezésről és e folyamat felgyorsításáról. „Azt szeretnénk, hogy ne fordulhassanak elő a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítási kísérletéhez hasonló esetek" - mutatott rá Markó Attila, röviden ismertetve a büntetőper felháborító és minden jogi érvet mellőző alakulását.

Douglas Davidson elmondta, hogy az amerikai adminisztrációban szándékszik az új törvény elemeit ismertetni, de mindehhez szükségesek azok a gondok is, amelyekkel a romániai kisebbségi egyházak szembesülnek. "Az a dolgunk, hogy figyeljünk ezekre a gondokra, és a magunk eszközeivel megpróbáljuk hozzásegíteni Önöket a legmegfelelőbb megoldásokhoz" - fejtette ki a diplomata.

A találkozó végén a két fél megállapodott abban, hogy a továbbiakban is rendszeresen tájékoztatják egymást az Egyesült Államok nagykövetségén keresztül.