Antal: folytatni kell a villamosítási beruházásokat

2013.04.23. | Képviselőház , Energia
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Antal: folytatni kell a villamosítási beruházásokat

A Képviselőház április 23-i ülésén politikai felszólalás keretén belül hívta fel a törvényhozók figyelmét Antal István, az RMDSZ udvarhelyszéki parlamenti képviselője a Romániában megtermelt és elhasznált energia mennyiségek közötti különbségekre, valamint a többlet energia felhasználására tett javaslatokat.

Antal a politikai nyilatkozatában elmondta, hogy az uniós energetikai szabályozásra vonatkozó kompromisszumos döntés értelmében 2020-ra a tagállamok által megtermelt energia 20 százaléka zöld energiából kell származzon. Romániában az elhasznált energia 24 százaléka zöld energiából ered. „A megújuló energiaforrások termelésének terén túlteljesítjük önmagunkat. Két kelet-európai ország kérte, hogy az Európai Unió mentesítse őket a húsz százalékos céltól, ezzel szemben Románia zöldenergia-termelése 2020-ban jóval az átlagban elhasznált energia 24 százaléka fölött lesz. Ez jó hír is lehetne, viszont a hazai energiahálózat nem tudja felszívni az így megtermelt többletenergiát és a zöldenergiát támogató zöld igazolványok kibocsájtása túllépi az Európai Bizottság által nyújtott támogatást” - hangsúlyozta Antal majd elmondta, hogy a velejáró többletterheket a végső felhasználók, a háztartások és az ipari egységek kell majd állják. Antal kifogásolta továbbá, hogy az energiaszektorban nem proaktív, fenntartható megoldásokat alkalmaznak, hanem csupán reakciók láthatók a jelenlegi helyzetre.

„Románia számos települése nem rendelkezik villanyhálózattal. A 2006-ban elindított országos villamosítási program 67738 háztartás villanyenergiával való ellátására vonatkozott. A program lebonyolítását követően, 2010-ben több mint 87 ezer háztartást tartottak számon, amely nem rendelkezett villamos energiával. 2012-ben ez a szám 98871-re nőtt. Sajnos Kormány nemzeti villamos-energia hálózatának bővítését célzó 2012-2016 időszakra vonatkozó programját már nem fogadták el ” – részletezte Antal.

A képviselő kiállt a villamosítási programok folytatása mellett és kifejtette, hogy Románia villamos energiával történő ellátása pozitív hatást váltana ki azokon az elszigetelt vidékeken, ahol a lakosság nem tud élni a modern kor információhálózatával és ezáltal növelheti az ország energiafogyasztását is egyaránt.Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.