Antal István: a közbeszerzésekre vonatkozó EU-s irányelv előírásait hangsúlyosabban kell átültetni a román jogrendbe

2016.04.19. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Antal István: a közbeszerzésekre vonatkozó EU-s irányelv előírásait hangsúlyosabban kell átültetni a román jogrendbe

www.facebook.com/europeanparliament#sthash.zqt9q7ps.dpuf

A képviselőház plénuma április 18-án tárgyalta a közbeszerzésekre vonatkozó törvénytervezeteket, amelyeket múlt héten véglegesítettek a szakbizottságok. A törvénytervezetek általános vitája során Antal István, az RMDSZ parlamenti képviselője ismertette hozzászállásában a Szövetség álláspontját.

Az RMDSZ a törvénytervezetek kidolgozása során egy átlátható és könnyen alkalmazható közbeszerzési eljárást szorgalmazott, egy olyan folyamatot, amely által az EU-s direktíva által megfogalmazottak pontos előírásait emelik a román jogrendbe. Azonban ez a bizottsági munkálatok során, a Szövetség többszöri javaslatára sincs jelen eléggé hangsúlyosan a törvény-tervezetekben” – vélekedett Antal István parlamenti képviselő, majd a következőkben ismertette a törvénytervezetek részleteit.

A Hargita megyei parlamenti képviselő elmondta, hogy a közvetlen közbeszerzésre előírt értékhatárok nem változnak, így marad a 30 ezer a javasolt 15 ezer euró értékhatárral szemben, illetve a 100 ezer euró a javasolt 66 ezer helyett.

Továbbá a szakbizottsági törvényhozó rámutatott arra is, hogy az alszerződők és alvállalkozók is szerepelhetnek ezentúl a szerződésekben, valamint egyenes úton számlázhatnak majd a megrendelőnek.

A Közbeszerzésekért felelős Országos Ügynökségnek (ANAP) már nem kell jóváhagynia a tenderfüzetet, valamint a Számvevőszéknek az ANAP-ot kell értesítenie, amennyiben hibát vél felfedezni a módszertanban. A közbeszerzési eljárásokkor a munkálatokat szakaszokra lehet osztani, azonban a szerződés összértékét veszik figyelembe, amikor egyszerűsített vagy teljes közbeszerzési eljárást használ a kiíró. A részekre osztott szerződések esetében a jelentkező cég a munkálatok értékének maximum 50 százalékát könyvelheti el nyereségnek” – foglalta össze tömören Antal István a közbeszerzési eljárásokra vonatkozó jogszabály-tervezet módosításait.

„Az RMDSZ számos módosító-javaslatát a szakbizottsági üléseken visszautasították, mi több, azon javaslattal sem értettek egyet, amely értelmében a közbeszerzésekkel felhatalmazott köztisztviselők azonos bérezésben részesüljenek az európai alapokért felelős személyzethez viszonyítva, illetve ezen munkakör hatáskörével egyensúlyban. Visszautasították azt a javaslatot is, amely értelmében a legkisebb ár nem lehet szempont egy közbeszerzés odaítélésekor.”

A közbeszerzéseket szabályzó törvény-tervezetekről április 20-án, szerdán végszavaz a képviselőház.

 

 

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.