Antal István: a közbeszerzési törvénycsomagra vonatkozó normákat a direktíva szellemében kell kidolgozni

2016.05.10. | Képviselőház

A képviselőház plénuma május 10-én, kedden végszavazott a közbeszerzésekre vonatkozó törvénycsomagról. Az RMDSZ részéről a jogszabálycsomag kidolgozásában Antal István, a Szövetség Hargita megyei parlamenti képviselője, a szakbizottság tagja vett rész. A plénumi felszólalásában Antal elmondta, hogy a RMDSZ alsóházi frakciója tartózkodik a közbeszerzési eljárásokat szabályzó törvénycsomag végszavazásán. A parlamenti képviselő úgy értékelte az EU-s irányelv előírásait hangsúlyosabban át kellett volna venni a román jogrendbe, illetve kifejtette, hogy a Szövetség nem ért egyet azzal a szabályozással, amely nagyobb fizetésben részesíti a közbeszerzéseket elbíráló szakembereket mint a dokumentációt összeállító hozzáértőket.

Közel hatvan módosító javaslatot dolgozott ki az RMDSZ a közbeszerzési eljárások könnyítése és átláthatósága céljából, azonban ezek nagy részét a szakbizottság elutasította. Remélem, hogy a törvény gyakorlati útmutatóinak kidolgozása során javaslataink figyelembe veszik. Elsősorban, a közbeszerzésekkel felhatalmazott köztisztviselők azonos bérezésben kell részesüljenek az európai alapokért felelős személyzethez hasonlóan, illetve ezen munkakör hatáskörével egyensúlyban, azonban ezt a javaslatunkat elutasították. Továbbá nem a legkisebb árajánlatra, hanem a minőségre kell hangsúlyt fektetni, illetve egyszerűsített eljárásra van szükség a mezőgazdasági- és az élelmiszertermékek beszerzésekor annak érdekében, hogy a helyi termelők könnyebben értékesíthessék áruikat, valamint friss és minőségi élelmiszerhez juthassanak az érintettek” – mutatott rá Antal István parlamenti képviselő, majd reményét fejezte ki a felől, hogy a gyakorlati útmutatók majd a direktíva szellemére épülnek.