Antal Lóránt a 12. EU Tábor megnyitóján: lehetőséget kell adni a tehetséges fiataloknak a kibontakozásra

2015.07.08. | Ifjúság , MIÉRT , Ügyvezető Elnökség

Lehetőséget kell adni a tehetséges fiataloknak a kibontakozásra – mondta Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke a 12. EU Tábor marosfői megnyitóján. A Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége, a Kós Károly Akadémia Alapítvány és a Wilfried Martens Centre for European Studies szervezésében az idei táborra július 7-12. között kerül sor.

„Fontos, hogy nyitott szemmel járjunk, észrevéve a tehetséges fiatalokat. Én folyamatosan ezt teszem. Nem minden a pénz kérdése, a tábor berendezése magáért beszél, kreatív fiatalokra volt szükség, akiknek csak irányt kellett mutatni” – mondta a MIÉRT elnöke, a tábor főszervezője.

András Lóránd romaszármazású táborigazgató szerint az erdélyi társadalomban a cigány kifejezés pejoratív tartalommal bír, a tábori hangulattal ezen akar változtatni a MIÉRT.  Az emberek általában a negatívumokat helyezik előtérbe, pedig ha körülnézünk, rengeteg sikeres cigánnyal találkozhatunk.

A tábor területén Kása Béla fotóművész Berlinben, Brüsszelben, Új-Delhiben, a Sziget Fesztiválon és még számos helyen kiállított fotósorozata is megtekinthető. „Az 1970-es évek elejétől figyelemmel kísérem és dokumentálom a cigányság életét. A kíváncsiságom és a tiltás hatására kezdtem romákat fotózni, akik mindig befogadtak, tisztességgel bántak velem” – emlékezett a fotográfus.

Emberi sorsok címmel Jakab Hunor Művészeti Tanodája 17 nagyméretű festményt készített az idei táborra. Jakab Hunor kiemelte, hogy egyes momentumokat kiragadva az üldözöttek, emigránsok gondolatait egy új szemszögből örökítették meg.