Apjok Norbert: addig kell küzdenünk, amíg ki nem vívjuk azokat a jogokat, amelyek megilletnek bennünket

2016.11.28. |

November 26-án Máramarosszigetre érkezett az a kulturális karaván, amely a püspök életútját bemutató kiállítás-megnyitó és művészeti előadás keretében zajlott a Máramaros Megyei Múzeumban. Geréd Imre, az RMDSZ ifjúsági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke beszédében kiemelte „Márton Áron életében az ifjúság támogatása kiemelt helyet foglalt el, amely ma is példaértékű kell hogy legyen közösségi vezetőinknek. Mi azért dolgozunk, hogy az erdélyi magyar fiataloknak lehetőségük legyen a szülőföldön való boldogulásra, ehhez pedig információt, lehetőséget kell biztosítanunk, és bizalmat kell szavaznunk nekik.”

A rendezvényen felszólalt Apjok Norbert Máramaros megyei képviselőjelölt is, aki Gaal Gergely, a Márton Áron Emlékév programbizottság elnökének üzenetét tolmácsolta. Elmondta: „a vértanú püspök példája ma is követendő számunkra, hiszen a legnehezebb időkben sem adta fel a közszolgálatot, hite és népe iránti hűsége megingathatatlan maradt. Mi addig küzdünk – és számos sikerünk ellenére a küzdelem nem ért véget –, amíg ki nem vívjuk azokat a jogokat, amelyek minket, erdélyi magyarokat megilletnek.”

A Márton Áron életútját bemutató, többnyelvű kiállítás megnyitóját követően Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze bemutatta a Emberkatedrális – Főhajtás Isten szolgája Márton Áron előtt című művet. A megnyitón Ft Reszler Mihály főesperes-plébános köszöntötte a résztvevőket, valamint beszédet mondott Orosz Krisztofer, a Főesperesi Hivatal munkatársa. A rendezvényen részt vett Gancz Péter a zsidó hitközség képviseletében.

A Márton Áron kulturális karaván Máramaros megye több településére látogat el. A kiállítás egy hétig tekinthető meg a Máramaros Megyei Múzeumban, december 4-től pedig Nagybányán várja az érdeklődőket.

A rendezvényt a Virtuális Nagybánya Egyesület szervezte, támogatója a Communitas Alapítvány. Együttműködő szervezetek a Máramarosszigeti Római Katolikus Főesperesi Hivatal és Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága.