Április 2-ra, az Autizmus Világnapjára hívta fel a Szenátus figyelmét Biró Rozália

2015.04.01. | Szociális

Április 2-ra, az Autizmus Világnapjára hívta fel a Szenátus figyelmét szerdai, Az autizmusról címet viselő politikai nyilatkozatával Biró Rozália, a Felsőház emberjogi, vallási és kisebbségügyi állandó bizottságának elnöke. Az RMDSZ szenátora hangsúlyozta: a szakemberekkel, valamint az autistákat tömörítő civil szervezetekkel és egyesületekkel folytatott állandó párbeszéd szükséges, de nem elégséges: öt éve késik annak a törvénynek az alkalmazási módszertana, amely nélkül lehetetlen a kezelési költségek támogatása az állami egészségügyi biztosítóházi keretből.

Az autizmus egy súlyos idegi-fejlődési rendellenesség, amelynek jelei a korai gyermekkorban jelentkeznek először. A megfelelő időben történő diagnosztizálás és személyre szabott fejlesztés jelentős gyógyulási lehetőséget nyújt” – ismertette Biró Rozália. Rámutatott: a nemzetközi statisztikák alapján a rák, a cukorbetegség, az AIDS, sőt a Down szindrómánál is gyakoribb az autizmus előfordulása.  A Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságok nyilvántartása alapján Romániában 2014 végén közel 7500 gyermeket diagnosztizáltak autizmussal – tette hozzá.

Az autista személy jelenléte fokozott terhelést, kiemelt költségeket és állandó odafigyelést igényel a család részéről. Annak érdekében, hogy az érintettek megfelelően tudjanak viszonyulni ezen személyekhez, államilag támogatott kezelésekre, szakemberek állandó segítségére, megfelelő információk biztosítására, de nem utolsó sorban társadalmi összefogásra van szükség – fogalmazott a Szövetség szenátora.

Felszólalásában a tanügyi törvény átgondolását és átértékelését is szorgalmazta Biró Rozália annak érdekében, hogy az autista gyermekeknek és fiataloknak is elérhető és megfelelően biztosított legyen az oktatáshoz való joguk.