Arany János a 21. században – országos diákfesztivált rendez az RMDSZ (AUDIO)

2017.05.25. | Kultúra

Arany János a 21. században – országos diákfesztivált rendez az RMDSZ (AUDIO)

Aranyfeszt 2017 címmel, 7-8. osztályosoknak szóló országos diákfesztivált indít az RMDSZ. A szeptemberben startoló vetélkedőre diákok és tanárok jelentkezését várják, azzal a céllal, hogy a résztvevők még jobban megismerhessék Arany János életművét, hogy születésének 200. évfordulója alkalmából ne csak a kötelező olvasmányokból ismert költőről, hanem az aktuális üzenetekkel bíró „kortárs szerzőről” is még többet megtudjanak.

A május 3-i, szerdai sajtótájékoztatón Hegedüs Csilla kultúráért felelős ügyvezető alelnök elmondta: „Célunk, hogy a gyerekek fedezzék fel saját fantáziájukkal, eszközeikkel nekünk mit jelent Arany János a 21. században. Olyan kontextusba helyezzük Arany munkásságát, amely 200 év távlatából is igazi kortárssá teszi őt. A diákok úgy kerülhetnek közelebb a költő életművéhez, hogy azt kreatívan, szabadon átértelmezhetik, személyre szabják, fényképek, karikatúrák, videók és rövid írások által.”

A háromfordulós verseny három hónapon át tart majd, erre pedig öt fős csapatok jelentkezését várják. Elsőként a tárgyi tudást és a kreatív feladatok megoldását pontozzák, az elért eredmények függvényében pedig megyénkét két csapat, egy városi és egy vidéki iskola képviseltetheti magát a verseny további szakaszaiban.

Októberben és novemberben a továbbjutó csapatok különböző kreatív feladatokat fognak teljesíteni: videofelvételeket, karikatúrákat kell készíteniük, valamint verset írniuk – ismertették a verseny programját a szervezők, Molnár Beáta, a Társadalomszervezésért - és Újvári Dorottya, a Kultúráért Felelős Főosztály munkatársa.

A kultúráért felelős ügyvezető alelnök összegzésként elmondta: a döntőt Kolozsváron szervezik, ahol egy hosszú hétvégét tölthetnek majd együtt a versenyben részt vevő diákok. A szervezők eseménydús programokkal, kiállításokkal, előadásokkal, kreatív írásgyakorlatokkal, workshopokkal készülnek. Az Aranyfeszt során a diákok olyan neves kortárs költőkkel találkozhatnak, mint Demény Péter, Balázs Imre József, Márton Evelin, László Noémi és Kulcsár Árpád.

A rendezvény fő partnere a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

Hegedüs Csilla nyilatkozata hang formájában elérhető és letölthető ITT

Hanganyag: