Arros Orsolya: érdemes befektetni a székelyudvarhelyi sportéletbe

2016.03.25. | Önkormányzati választások , Udvarhelyszék
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Arros Orsolya: érdemes befektetni a székelyudvarhelyi sportéletbe

Hosszú távú és integrált tervezésre van szüksége Székelyudvarhelynek a sport területén is. Olyan sportstratégiát kell kidolgozni, amely nem álmokat, hanem mérhető és elérhető célokat tűz ki – fogalmazták meg a helyi sportélet szereplői azon a beszélgetésen, amelyet Arros Orsolya, az RMDSZ polgármesterjelöltje szervezett a székelyudvarhelyi sport jelenéről és jövőjéről. 

A március 24-i konzultáció Csíki András, a Hargita Megyei Tanács sportigazgatóságának vezetője, Buti László testnevelő tanár, edző és Bakó Lajos, a székelyudvarhelyi sportiskola igazgatójának szakmai koordinálásával zajlott. Az eseményen azokról a nehézségekről esett szó, amelyekkel a sportegyesületek, a sportolók, illetve a sportolni vágyók küzdenek Székelyudvarhelyen.

Arros Orsolya leszögezte, nem szakértője a témának, de elsődlegesnek tartja a szakmaiságot, ezért első kézből szeretné hallani, hogy melyek azok a területek, amelyeken a jövőben a városvezetés a sportolókkal együtt javíthatna. Az RMDSZ polgármesterjelöltje ugyanakkor arra is kitért, hogy a helyi pályázatokban külön kategóriában kell elbírálni a verseny- és a tömegsportokat, illetve a város vezető sportágait külön kell finanszírozni. ,,Udvarhely is inkább élsportolói, mint rossz közbiztonsága miatt kellene megjelenjen az országos médiában” – fogalmazott Arros Orsolya, aki egy sportkomplexum építésének ötletét is felvázolta, amelyre a résztvevők szerint egyértelmű igény mutatkozik a városban.

Csíki András elmondta, hamarosan készen lesz a 2030-ig szóló megyei sportstratégia, amelyre alapozni lehet majd a részletes udvarhelyi stratégiát, figyelembe véve a helyi igényeket és adottságokat. Udvarhelyen még sok fejlődési, bővítési lehetőség van, nem csak az új sportágak terén, hanem az újrahonosodók közt is, mint a teke vagy a jégkorong – magyarázta. A hiányosságok között vannak helyi gondok, amelyekért a városvezetés is tehet, mint például a fiatal tehetségek átigazolása más városokba, felnőtt csapatok híján, illetve olyan hiányosságokról is beszámolt, amelyek az országos törvényből adódnak. Ilyenek a sport finanszírozását illető,,eléggé részletezett, de nem pontosított” kitételek, amelyek miatt nehéz pályázni és borsosak a büntetések, illetve az edző és játékosok jogállása kapcsán hiányos törvénykezés.

Bakó Lajos, a sportiskola igazgatója az intézmény infrastrukturális nehézségeiről számolt be, mint a megfelelő termek hiánya, a létezők zsúfoltsága vagy gyenge minősége. Megemlítette, hogy még a nemrég elkészült létesítmények is hamar elhasználódnak. A polgármesterjelölt megerősítette, hogy a finanszírozásban többet kell pályáznia a városnak, a fiatalok itthon tartásához pedig szükséges felnőtt csapatokat létrehozni, a sportklubokat támogatni.

A jelenlevők is megerősítették a felvázolt gondolatokat, emellett több szakmabeli is hozzátette, hogy a régióban Székelyudvarhelyen a legszínesebb a sportélet, amelybe érdemes befektetni. Ugyanakkor a beszélgetés egyértelmű következtetése, hogy egy egészséges városban a sport is hozzájárul az életszínvonal növeléséhez, a lakosság közérzetének javításához, ezért ez a téma sem szorulhat háttérbe. Arros Orsolya elmondta: ez a találkozó nem egyszeri alkalom lesz, ugyanis városvezetőként rendszerezett és folyamatos kapcsolattartást szeretne a sportélet helyi szakértői és az önkormányzat között. 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.