Arros Orsolya: használható bicikliutakat Székelyudvarhelyre!

2016.05.20. | Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Arros Orsolya: használható bicikliutakat Székelyudvarhelyre!

Helyenként életveszélyes a kerékpározás Székelyudvarhelyen. Amíg ez a helyzet fennáll, addig nagyon nehéz az embereket arra bátorítani, hogy autó helyett kerékpárra üljenek – fogalmazta meg Arros Orsolya május 19-i, csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ polgármesterjelöltje Korodi Attila parlamenti képviselővel és Berde Zoltán tanácsossal kerékpáron járta körbe a város központi részeit. Ezt követően az RMDSZ-es tanácsos-jelöltekkel, Benedek Árpád Csabával, Sinka Arnolddal, Lőrincz Zsuzsannával és Jakab Áron Csabával közösen tartott sajtótájékoztatót, ahol úgy nyilatkozott: a székelyudvarhelyi kerékpáros infrastruktúra fejlesztése égető probléma, hiszen gyakorlatilag életveszélyes a biciklis közlekedés a városban.

Arros Orsolya elmondta, bátorítani szeretné a gyalogos és a biciklis közlekedést. Szükségesnek tartja tehermentesíteni a városközpontot, a központ átalakításával is az lenne a célja, hogy közösségi térré, gyalogosbarát környezetté alakuljon a város szíve.  „Egy élhető városban azt hiszem, hogy a bicikliutak is rendkívül fontosak. A kerékpáros infrastruktúra fejlesztésével elérhetjük azt, hogy többen biciklizzenek, és kevesebben használják autóikat” – magyarázta. Elmondta, a Szekler Teker Egyesület levelet intézett hozzá, amelyben azt kéri, hogy a mindenkori városvezetés az eddigiekhez képest ütemesebben fejlessze a kerékpáros infrastruktúrát. Arros Orsolya hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartja az együttműködést a biciklisekkel, városvezetőként pedig az ő elképzeléseikkel összhangban kívánja majd kivitelezni a fejlesztéseket.

Korodi Attila szerint olyan városi stratégiát kell kidolgozni, amely mind a gyalogos, mind pedig a biciklis közlekedés igényeit kiszolgálja. Az RMDSZ-es parlamenti képviselő úgy véli, sokan megszokásból használják az autóikat, ez a legtöbb kisvárosra jellemző. „Újra kell gondolni Székelyudvarhelyen is a város központi részét, hiszen, ha lenne hozzá infrastruktúra, akkor biztosan többen bicikliznének” – magyarázta. Véleménye szerint minél gyorsabban választ kell adni ezekre a kérdésekre, ugyanis évekbe telik, mire kialakul egy új rend, mire az emberek átveszik és megszokják azt. „A városközpontokban nem az autó a fontos, hanem az ember” – hangsúlyozta a képviselő.

Korodi Attila szerint Csíkszeredának is az a célja, hogy Székelyudvarhely fejlődjön, mert ha ez a város fejlődik, az jó a megyeszékhelynek is, hiszen van vetélytársa, van kihez mérnie magát. „Fontos, hogy városaink emberközeliek legyenek, fontos, hogy törekedjünk a családbarát-környezet kialakítására. Elég néhány kilométer bicikliút Székelyudvarhelyen a városközpontban, már az nagy fejlődést eredményez, ezt tapasztaljuk más városokban is” – magyarázta.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.