Átadták a marosvásárhelyi utcanévtáblák kétnyelvűségére vonatkozó petíció aláírásait

2014.09.19. | Nyelvi jogok

A Kétnyelvű utcaneveket Marosvásárhelyen civil csoport ma, szeptember 19-en adta át hivatalosan a marosvásárhelyi elöljáróknak azokat az aláírásokat, amelyekkel a román és magyar utcanévtáblák kihelyezésére vonatkozó kérésüket nyomatékosítják. A nyilvános találkozón, amelyre a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Házban került sor, Borbély László képviselő, az RMDSZ politikai alelnöke és Peti András, Marosvásárhely alpolgármestere is jelen volt.

A petíció aláírásainak nyilvános átadásán Borbély László elmondta: „egy egészséges és hatékony közösségen belül a civil szférának és a politikumnak ki kell egészítenie egymás munkáját, és amennyiben szükséges, kölcsönösen fel kell hívják egymás figyelmét az esetleges mulasztásokra.”

A kétnyelvű utcanévtáblák megvalósítására korábban is sor kerülhetett volna, ha a városi vezetés nem gördített volna folyamatosan akadályokat a helyi RMDSZ teljesen jogos kezdeményezései elé. Remélem, Marosvásárhely utcáinak, illetve tereinek elnevezése mielőbb magyar nyelven is olvasható lesz” – fogalmazott a Deus Providebit Tanulmányi Házban Borbély.

Az RMDSZ politikai alelnöke hozzátette: a következő időszakban a romániai kisebbségi képviselők és a kisebbségi civil szervezetek közös kihívása lesz elérni azt is, hogy a román kormány, mielőtt jelentését elküldeni a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájában vállalt kötelezettségei kapcsán, bemutassa és megvitassa azt a témában érintett kisebbségi képviselőkkel is.

A találkozón Peti András hangsúlyozta: a civil kurázsi, a civil részvétel a közösségi életben feltételezi, hogy a politikum oldaláról is megjelenjen a partnerség. „Ami a kétnyelvű utcatáblákat illeti, szerintem mindannyian a barikád egyazon oldalán vagyunk. Nagyon örülünk ennek a kezdeményezésnek, amely egyébként már egyre közelebb áll a kivitelezéshez, ugyanis a  marosvásárhelyi költségvetés kiegészítésében 1100 ezer lejt hagytunk jóvá a kétnyelvű utcanévtáblák elkészítésére” – fogalmazott a pénteki találkozón az alpolgármester.