Átfogó reformjavaslatot dolgoznak ki az Európai Unió bevételének fedezésére

2015.03.03. | Európai Néppárt

Átfogó reformjavaslatot dolgoznak ki az Európai Unió bevételének fedezésére

Európai ügyekért felelős, nemzeti parlamentekben dolgozó vezetőpolitikusok számára szervezett találkozót az Európai Néppárt március 2-án Brüsszelben, amelyen az RMDSZ képviseletében Korodi Attila parlamenti képviselő is részt vett.

Az eseményre annak apropóján került sor, hogy a tavalyi évben létrejött magas rangú munkacsoport, amely mandátumát az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság adta, 2016-ra kidolgoz egy átfogó reformjavaslatot az Európai Unió bevételi oldalának fedezésére.

Az év elején elkészült a munkacsoport első jelentése, amely összefoglalja az Unió bevételi rendszerének alakulását annak alapítása óta, valamint a kiadások és az évi hiányok alakulását is.  A mostani rendszerben mindegyik tagállam a nemzeti össztermék 1 százalékot megközelítő értékével kell hozzájáruljon az Unió költségvetéséhez. Ez sok esetben nagyon sok engedményt von maga után, az Unió költségvetési hiánya évről évre nő, emiatt pedig nem tudja finanszírozni az új tagállamok kohéziós politikáját támogató beruházásokat és az átfogó közös uniós programokat.

A munkacsoport által kidolgozandó javaslatcsomag az átláthatóság, a demokrácia és a szolidaritás jegyében készül el, amelyben többek között elemezni fogják az átfogó közös adórendszer vagy a különböző tagállami hozzájárulások rendszerének előnyeit és hátrányait. Az ebből származó következtetések alapján születik meg a végső csomag.

Felszólalásában Korodi Attila elmondta: meglátása szerint azért szükséges az átfogó reform, mert ha a tagállamok az Unió részéről érkező évi támogatásokkal nem tudnak biztos forrásként számolni, akkor lehetetlenné válik a felzárkózás, a kohézió biztosítása. Ennek következtében erősödni fog a munkaerőpiaci migráció, a szolgáltatások piaca is rendszertelenül fog működni, valamint nagyon lassúvá válik a tagállamok egészségügyi-, szociális-, oktatási- és környezetvédelmi rendszereinek minőségbeli azonos szintre való emelése.  A képviselő kiemelte, a kötelezettségüket nem teljesítő országok folyamatosan arra hivatkoznak, hogy komplikált belügyeik miatt vannak elmaradásaik, viszont szerinte, ha nem lesz átfogó európai felzárkózás a szolidaritás jegyében, előbbiek a belső valóságot a továbbiakban sem fogják tudni megváltoztatni. Ez pedig folyamatossá teszi a keletről nyugatra, délről északra való migrációt.