Az 1989-es decemberi eseményekre emlékeztek a Szenátusban

2013.12.18. | Megemlékezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az 1989-es decemberi eseményekre emlékeztek a Szenátusban

„A modern világ új értékrendszerre alapoz és új szabályok szerint működik. 24 év telt el az 1989-es decemberi események óta, amelyek megváltoztatták Románia és az itt elő magyarok sorsát” – hangzott el Végh Sándor Szilágy megyei szenátor beszédében tegnap, december 17-én a Szenátusban, az 1989-es temesvári forradalom eseményeire és áldozataira emlékező ülésen.

Végh Sándor szenátor úgy véli, hogy az 1989-ben zajló események során kivívott szabadság fenntartása nehezebb, mint ahogyan azt azok gondolták, akik akkor a kommunista rendszer ledöntéséért harcoltak. „A Romániai magyarok nem akarnak mást, mint identitásukat megtartva a szülőföldjükön élni. Az országban elő magyar közösség 1989-től szabadon él és harcol a parlamentáris demokrácia eszközeivel az egyéni és kollektív jogaiért. 1989-ben elnyertük a szólásszabadsághoz és a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, ma pedig azt kívánjuk, hogy véleményünket meghallgassák és tiszteletben tartsák” - mutatott rá Végh Sándor, az RMDSZ Szilágy megyei szenátora, majd hozzátette, hogy a Szövetség szenátoraként a Romániában élő magyar közösség érdekképviseletét látja el, és olyan törvények alkotását szorgalmazza, amelyek nem csak a magyar anyanyelvűek, hanem a román állampolgárok általános érdekeit szolgálják nemzetiségüktől függetlenül.

 

„Egy olyan megyéből jövök, ahol a lakosság több mint húsz százaléka magyar nemzetiségű és az 1989 utáni évek bebizonyították, amit eddig is tudtunk: az országban élő magyarok a hétköznapokban jó viszonyt ápolnak a román lakossággal. Úgy gondolom, hogy tőlünk függ, nemzetiségtől eltekintve, hogyan akarjuk Romániát ebben az új globális rendszerben megreformálni” - fejtette ki a szenátor, majd beszédének záró részében felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy „1989 decembere sok életet követelt mindazért, hogy mi magyarok, románok és minden más nemzetiséghez tartozók, akik itt élünk és dolgozunk, ma a szólásszabadságot, a demokráciát és a tulajdonjogot élvezhessük”.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.