Az 1989-es forradalomra emlékeztek meg Temesváron a belvárosi református egyházközösségben

2013.12.15. | Temes

Ünnepi istentisztelet és koszorúzás által elsőként emlékezett meg a temesvári belvárosi református egyházközösség az 1989-es forradalom eseményeire és áldozataira ma, december 15-én. A Temes megyei RMDSZ képviseletében Daróczi Csaba megyei alelnök helyezte el a kegyelet koszorúját.

Az immár hagyományossá vált ünnepség által a forradalom kiindulópontjának számító egyházközösség minden évben megemlékezik az 1989-ben, a temesvári Belvárosi Református Templomban és környékén történt első megmozdulásokról. A református gyülekezet megemlékezése azt a napot jelöli meg, amikor a gyülekezet tagjai első alkalommal gyűltek össze a Belvárosi Református Templomban 1989 decemberében. Ehhez az ellenálló csoporthoz kapcsolódtak másnap, december 16-án azok a román és más nemzetiségű személyek, akik utólag Temesvár főterére vonultak, ezzel kirobbantva a sorsdöntő fordulatot Romániában.

Az ünnepi istentiszteletet, amelyre minden évben a december 15-hez legközelebb eső vasárnapon kerül sor, Nagytiszteletű Fazakas Csaba református esperes tartotta. Az istentiszteletet követően a gyülekezet elhelyezte az emlékezés koszorúit a Belvárosi Református Templom falán található emléktábláknál. A gyülekezet nevében Fazakas Csaba esperes és Dr. Kovács Béla főgondnok koszorúzott, míg a Temesvári Református Egyházmegye részéről Pataki Károly főgondnok és Kabai József egyházmegyei tanácstag. A Temes megyei RMDSZ képviseletében Daróczi Csaba megyei alelnök koszorúzott.