Az Alkotmánybíróság döntésének csupán politikai következményei lesznek

2012.01.25. | Aktuálpolitika , Önkormányzati választások , Parlamenti választások

Az Alkotmánybíróság döntésének csupán politikai következményei lesznek

Az Alkotmánybíróság döntésének csupán politikai következményei lesznek a kormányra nézve – jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes a helyhatósági és a parlamenti választások összevonásának ügyében hozott szerdai alkotmánybírósági döntés kapcsán.

- Még nem láttam az Alkotmánybíróság indoklását, de ezt a döntést tiszteletben kell tartani, hiszen ez kötelező érvényű. A koalíciónak elemeznie kell a helyzetet, és közös álláspontot kell kialakítania - fejtette ki a miniszterelnök-helyettes. "Amennyiben az indoklás a helyhatósági választások megváltoztatott időpontjára vonatkozik, úgy azokat az eredeti időpontban, június közepén kell megtartanunk. Azután meglátjuk, mi lesz a parlamenti választásokkal" - mondta a politikus, aki szerint két lehetőség létezik: egyik esetben a parlamenti választásokat az eredetileg kitűzött időpontban, novemberben tartanák, másik esetben időben közelebb hoznák azokat a helyhatósági választásokhoz.

„Itt nem csupán a kormány, hanem az egész kormánykoalíció szándékáról van szó. Az Alkotmánybíróság döntésének csupán politikai hatása lesz, hiszen a kormány mindeddig semmilyen adminisztratív intézkedést nem hozott a választásokat illetően. Tehát a koalíciónak az a kötelessége, hogy elemezze a kialakult helyzetet, és minél hamarabb közös nevezőre jusson az ügyben. A kormány felelősséget vállalt ezért a döntésért, de a felelősségvállalás mögött az egész kormánykoalíció döntése áll – mutatott rá Markó Béla miniszterelnök-helyettes.