Az alternatív küszöb elérése a kishitűek célja, az RMDSZ továbbra is az 5%-os küszöb átlépését tervezi - Kelemen Hunor szövetségi elnök sajtótájékoztatója Zilahon

2012.09.28. | Szilágy , Aktuálpolitika , Parlamenti választások

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség az idei parlamenti választásokra is hiteles, jól felkészült képviselőket indít, reményeink szerint a parlamenti frakciók közel fele új kollégákból áll majd, de továbbra is számítunk a Szövetség tapasztalt politikusaira. Az RMDSZ az ország minden választókerületében indít jelölteket, hiszen a választási rendszer szerint minden leadott szavazat mandátumot jelent” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök Zilahon tartott sajtótájékoztatóján. Mint az ismert, a Szövetség 2012. szeptember 29-én, szombaton a szilágysági városban tartja a Szövetségi Képviselők Tanácsának soros ülését, ezt megelőzően, pénteken, széleskörű konzultáció-sorozatot szervez az RMDSZ szakpolitikusainak részvételével.

„2012 elején arról beszéltem, hogy egy nagyon nehéz év előtt áll a Szövetség és a romániai magyar társadalom. Első alkalommal történt meg az, hogy két magyar versenypárt indult a Szövetség ellenében, ennek ellenére ma már leszögezhetjük, sikeres önkormányzati választáson vagyunk túl, amely bebizonyította, hogy az RMDSZ-nek több mint 86%-os társadalmi támogatottsága van. Most ismét egy nagyon nehéz választás előtt áll az erdélyi magyar közösség, hiszen annak ellenére, hogy az ellenpártok még a nyáron azt hangoztatták, hogy a helyhatósági választásokon van helye csak a megméretkezésnek, most ismét versenyre készülnek. Tőkés László európai parlamenti képviselő pártja és Szász Jenő pártja egyaránt indít jelölteket a parlamenti választásokon, egyetlen céllal csupán: gyengíteni a Szövetség képviseletének az erejét. Mi ennek ellenére a 86%-os támogatottságunkkal bátran vágunk neki az őszi kampánynak ” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor kiemelte, nagyon fontos, hogy a romániai magyaroknak az elkövetkező négy évben is erős parlamenti képviseletük legyen, mivel már 2013-ban olyan horderejű kérdésekben történnek változások, mint például az alkotmány módosítása.

„Ennek kapcsán az RMDSZ-nek nagyon határozott és pontos módosító javaslatai vannak, az egyes cikkelytől kezdve az utolsóig. Ismét napirendre kerül a régiók átszervezése, és nem lesz közömbös egyetlen székely vagy magyar ember számára sem az, hogy ez hogyan, milyen felosztás szerint történik majd. Nekünk ott kell lennünk Bukarestben, hogy úgy ahogy ezt ezelőtt két évvel tettük, ismét megakadályozzuk Székelyföld vagy az Érmellék szétszabdalását. A mi politikai erőnktől függ az, hogy milyen módon valósul meg a régiók átszervezése. Az RMDSZ álláspontja szerint meg kell maradniuk a jelenlegi megyéknek, amelyeknek a történelmi hagyományoknak megfelelő kisrégiókba kell szerveződniük, ezt pedig a fejlesztési régiók újrarajzolásánál is figyelembe kell venni. Az Európai Unió 2014-2020 közötti költségvetésének elosztásánál is ott kell lennünk, hiszen nagyon pontosan tudjuk, hogy melyek a magyar közösség igényei. Ismét napirendre kerül majd a választójogi törvény, valamint a tulajdonjogi törvény is, hiszen az európai illetékesek jövő év elejéig adtak haladékot Romániának, hogy rendezze az erre vonatkozó jogszabályt, az RMDSZ pedig továbbra is határozottan kiáll a természetbeni visszaszolgáltatás mellett” – részletezte az elkövetkező időszak kihívásait Kelemen Hunor.

Sajtótájékoztató Zilahon Sajtótájékoztató Zilahon Sajtótájékoztató Zilahon