Az amnesztia törvény kiterjesztéséről döntött a Szenátus

2014.09.02. | Szenátus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az amnesztia törvény kiterjesztéséről döntött a Szenátus

A Szenátus tegnap megszavazta azt a törvénymódosító javaslatot, amely szerint pénzügyi amnesztiában részesülhetnek a nyugdíjasok és a kismamák mellett, azok a közigazgatási alkalmazottak is, akik önhibájukon kívül a jogosultnál magasabb juttatásokat kaptak” – nyilatkozta ma délután Pataki Csaba, az RMDSZ szenátora.

A közalkalmazottak pénzügyi amnesztiájáról szóló törvényt először 2012-ben, az RMDSZ képviselőinek és szenátorainak kezdeményezésére fogadták el. A tegnapi ülésen tulajdonképpen ezt a törvényt terjesztették ki a 2012-2014-es periódusra is.

 

„Két évvel ezelőtt a Szövetség azért javasolta a fiskális amnesztiát, mivel az önkormányzatokban dolgozó közalkalmazottak, a jövedelem-kiegészítéseket kollektív munkaszerződések alapján, törvényes módon kapták meg” – magyarázta Pataki Csaba, Szatmár megyei szenátor.

 

„Az RMDSZ a tavalyi év során újra benyújtott a Szenátushoz egy amnesztia-tervezetet, jelezve a kormánynak, hogy az állami intézmények hibája miatt nem a nyugdíjasokat kellene terhelni a különböző nyugdíjtörvények és minisztériumi utasítások alkalmazása nyomán a nyugdíjpénztár által visszaigényelt különbözetek kifizetésével. A mostani döntés értelmében, az érintett személyek, 2015. január elsejével kezdődően, visszamenőleg is visszakapják a befizetett különbözeteket” – hangsúlyozta Végh Sándor, az RMDSZ Szilágy megyei szenátora.

 

A gyermeknevelési segélyben részesülő édesanyákra vonatkozó törvénymódosító javaslattal kapcsolatban Pataki Csaba elmondta: a Számvevőszék jogtalannak ítélte az édesanyáknak, a nem bérből származó jövedelmük alapján megítélt összegeket és a szóban forgó személyeket ezek visszafizetésére szólította fel. A tegnap megszavazott módosítás amnesztiában részesíti ezeket az érintetteket, és azoknak, akik már visszafizették ezeket az összegeket, az állam 5 éven belül vissza fogja téríteni.

 

A törvénymódosítási javaslatról a Képviselőház plénuma dönt.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.