Az anyanyelv nemzetközi világnapján indítják útjára a kisebbségek bemutatását célzó oktatási projektet

2014.02.21. | Kisebbségvédelem , Anyanyelvhasználat
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az anyanyelv nemzetközi világnapján indítják útjára a kisebbségek bemutatását célzó oktatási projektet

Az anyanyelv használata biztosítja a nemzeti kisebbségek megmaradását. A kisebbségben élők identitása, kultúrája, történelme, szokásai sokszínűvé teszik társadalmunk. Ezeket az elemeket kell felmutatnunk és ismertté tennünk az oktatási rendszerben is” – fogalmazott Laczikó Enikő, az Etnikumközi Hivatal vezetője az anyanyelv nemzetközi napján, február 21-én útjára induló, "Multikulturális utazásom" címet viselő projekt kapcsán.

A projekt a kisebbségekhez tartozó, egyetem előtti oktatásban részt vevő diákoknak szól, akik különböző eszközök és módszerek segítségével bemutatnák az illető kisebbség anyanyelvét, kultúráját, hagyományát, vagy társadalomtudományok témakörben egy-egy jelenséget vizsgálnának.

 

„Az Oktatási Minisztérium által kezdeményezett, és az Etnikumközi Hivatal partnerségében szervezett ma induló projekt célja az anyanyelven történő kommunikációs készségek fejlesztése, új ismeretek feltárása, illetve megismertetni a kisebbségek kultúráját a román nyelven tanuló diákokkal”- tette hozzá Király András államtitkár. Az Oktatási minisztérium államtitkára rámutatott a projekt fontosságára, úgy véli, sikeres tevékenységeket fognak majd bemutatni a diákok a kisebbségek sokszínűségéről: „egy nagyon hasznos és kreatív folyamat részei lehetünk mindannyian, amelyben már az iskolapadokban megismertetjük diákjainkkal a másságot, felhívjuk a figyelmet társadalmunk sokszínűségére”.


„Nem véletlen, hogy az anyanyelv világnapján indítottuk útjára ezt a kezdeményezést. Úgy vélem, Románia oktatási rendszerének egyik hiányosságára mutatunk rá, be kell vezetnünk a kisebbségek sokszínűségének felmutatását. Meg kell ismertetnünk és szerettetnünk a többségi nemzettel kultúránkat” – szögezte le Laczikó Enikő államtitkár, majd ezt követően arról tájékoztatott, hogy a projekt lebonyolításában az Oktatási Minisztérium és az Etnikumközi Hivatal mellett, az Európai Bizottság romániai kirendeltsége is részt vesz, elmondta, amennyiben pozitív fogadtatása lesz a kezdeményezésnek, az Oktatási Minisztérium beépítené ezt éves programtervébe. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.