Az aradi vértanúk napja Vajdahunyadon

2012.10.07. | Hunyad , Megemlékezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Vajdahunyadon vasárnap a Hunyadi várkastély Bethlen termében emlékeztek az aradi vértanúkra.

A megemlékezés dr. Schmidt Alfréd Szabadság-szoborról szóló történelmi ismertetőjével kezdődött, aki a Zala György alkotás szimbolisztikája mellett az aradi szobor hányatott történetéről, 2004-es újraavatásáról is beszélt. Takács Aranka, a rendezvény főszervezője köszöntőbeszédében az 1848-1849-es forradalom eszméinek aktualitását idézte fel, kiemelve, hogy a szabadság, egyenlőség, testvériség olyan eszmék, amelyekért ma is érdemes küzdeni.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke beszédében hangsúlyozta, nemzeti ünnepeinket és nemzeti gyásznapjainkat egyaránt a közösségi szolidaritás kell hogy jellemezze.  „Együtt kell ünnepelnünk és együtt kell emlékeznünk, vigyázva arra, hogy megtanítsuk ezt a következő generációknak is. 1890-ben, amikor elődeink felállították az aradi  vértanúk emlékére a Szabadság szobrot, azt az örökkévalóságnak szánták, nem gondolva arra, hogy alig pár évtized múlva börtönbe zárják.  2004-ben sikerült kiszabadítani a Szabadság szobrot, de továbbra is vigyáznunk kell, hogy ne kerülhessen ismét fogságba, ezért mi, akik a Hunyadi várban ma emlékezni gyűltünk össze, sokkal többet teszünk, mint meghallgatunk egy történelmi előadást. Azáltal, hogy összegyűltünk és megemlékezünk hőseinkről, egyúttal vigyázunk a Szabadság szoborra, ezt kell tennünk a továbbiakban is, vigyáznunk kell a Szabadság szoborra, vigyáznunk kell egymásra” – mondta Winkler Gyula, utalva az elmúlt hónapok történéseire, amelyek a magyar közösség szempontjából visszalépést hoztak a megszerzett jogok mindennapi alkalmazásának terén.

A beszédeket követően a Matei Corvin Főgimnázium magyar tagozatos diákjainak és a Téglás Gábor Iskolaközpont vajdahunyadi tanulóinak közreműködésével bemutatták a „Sokra sír, sokra vak börtön borul” című történelmi témájú színjátékot, az előadást Gherghina Rozália és Takács Aranka rendezte.


 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.