Az eddig elért sikerek folytatását ígéri az RMDSZ Nőszervezete

2015.01.13. | RMDSZ Nőszervezet

Az eddig elért sikerek folytatását ígéri az RMDSZ Nőszervezete

Fotó: Tamás Ágnes

Kedden, január 13-án, Kolozsváron került sor az RMDSZ Nőszervezetének sajtótájékoztatójára, melynek keretén belül Biró Rozália szenátor, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke, valamint Hegedüs Csilla, főtitkárhelyettes és Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, az RMDSZ Nőszervezetének alelnökei a szervezet elmúlt évi tevékenységéről számoltak be a sajtó képviselőinek.

Biró Rozália szenátor, a Nőszervezet elnöke rövid visszatekintésében elmondta: „Az RMDSZ Nőszervezetében 2014 az építkezés éve volt, amelynek köszönhetően jelenleg 23 megyei és területi, valamint 177 helyi szervezettel büszkélkedhetünk. Ezt egy nagyon fontos eredménynek tekintjük, hisz a nőszervezet alapcélkitűzéseinek értelmében szükség van egy olyan struktúrára, amely jelen van a magyar közösségek mindennapi életében, ezáltal megteremtve azokat a lehetőségeket és eszközöket, amelyek által hatékonyan tudjuk képviselni az erdélyi magyar nők specifikus érdekeit.” Az elnök-asszony beszámolójában a szervezet fontosabb megvalósításaira tért ki: „az elmúlt év minden tevékenysége, úgy az országos párbeszédsorozat, mint a szakbizottságok megalakulása vagy a már hagyományos, közösséget megmozgató rendezvények által arra koncentráltunk, hogy a magyar emberek a mindennapjaikban érezzék, hogy ott van a Szövetség.”

A Nőszervezet politikai szerepvállalásával kapcsolatosan hangsúlyozta: „az a tény, hogy Hegedüs Csilla személyében szervezetünk adta az ország első nő miniszterelnök-helyettesét és kulturális miniszterét, azt bizonyítja, hogy az RMDSZ Nőszervezetében olyan szaktudással és politikai ismeretekkel rendelkező nők dolgoznak, akik értéket tudnak hozzátenni a Szövetség munkájához.” A továbbiakban az elnök-asszony a nők esélyegyenlőségével, egyenjogúságával, valamint a nők elleni erőszak megszűntetésével kapcsolatosan kiadott politikai nyilatkozatokat ismertette a sajtó képviselőivel.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke a szervezet főbb rendezvényeiről beszámolva kiemelte: „a Nőszervezet a leghitelesebb felület arra, hogy a Szövetség közelebb kerüljön a közösséghez, hangsúlyt fektetve ennek közösségépítő szerepére. A már hagyományosnak tekinthető rendezvényeink, mint a Mosolygó Karácsonyt vagy akár a Húsvéti Zsongás, amelyek által partnereink közbenjárásával több száz településen több száz program által közel 40 000 magyar emberhez jutottunk el, lehetőséget teremtenek arra, hogy a közösségnek a politikumtól való eltávolodási folyamatát megfordítsuk és az RMDSZ-nek egy emberibb arcát is megmutassuk”. Az alpolgármester-asszony ugyanakkor röviden beszámolt az Európai Néppárt Nőszervezetével aláírt együttműködési megállapodásról, melynek értelmében az RMDSZ Nőszervezete az országban elsőként csatlakozott a nők és a férfiak közötti esélyegyenlőséget szorgalmazó európai chartához.

Hegedüs Csilla főtitkárhelyettes, az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke a szervezet azon tevékenységeiről tájékoztatta a sajtó képviselőit, amelyek által az erdélyi magyar nőket közéleti szerepvállalásra buzdítják: „a tavaly útnak indított Sikeres Nők című országos előadás-sorozatot az idén is folytatni, illetve bővíteni szeretnénk, hisz úgy az előadók, mint a résztvevők nagy érdeklődése azt bizonyítja, hogy számos olyan hölgy dolgozik a magyar közösségért, akikre büszkék lehetünk és, akiktől nagyon sokat tudunk tanulni.” Ugyanakkor kihangsúlyozta: „Az építkezés égisze alatt az RMDSZ Nőszervezete egy saját képzőcsapatot hozott létre, amely az idei év folyamán a megyei és területi szervezeteink képviselőinek tart széleskörű tréningeket, szakmailag felkészítve a nőket arra, hogy szerepet vállaljanak a közéletben és sikerrel szerepeljenek a jövő évi választásokon. Kitűzött célunk, hogy az önkormányzatban jelenleg fennálló arányokat a nők javára elmozdítsuk.

A 2015-ös tervekkel kapcsolatosan Biró Rozália elmondta: „Az idei évben továbbra is hangsúlyt fektetünk az érdekképviseleti és érdekvédelmi háló bővítésére, a romániai magyar közösségen belüli állandó párbeszéd fenntartására, valamint a közösségépítésre, úgy a magyar szférában való új partnerségek kialakítása, mint a román pártok nőszervezeteivel és az Európai Néppárt Nőszervezetének tagjaival való kapcsolatok kiépítése által.”

Sajtótájékoztatót tartott az RMDSZ Nőszervezete Sajtótájékoztatót tartott az RMDSZ Nőszervezete Sajtótájékoztatót tartott az RMDSZ Nőszervezete