Az egészség hete Hargita megyében

2012.05.02. | Hargita , Egészségügy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az egészség hete Hargita megyében

Áttekintették az elmúlt négy év egészségügyi fejlesztéseit

Az elmúlt négy év talán legfontosabb egészségüggyel kapcsolatos eseménye, hogy a  kórházak ügykezelését a szaktárca átruházta az önkormányzatokra – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet Hargita Megye Tanácsa egészség hetének keretében tartottak május 2-án.

Az eseményen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, dr. Vitos Attila, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház orvos igazgatója és gasztroenterológiai osztályának vezetője, dr. Demeter Ferenc kórházmenedzser, dr. Csíki Csongor megyei tanácsos, a kórház vezetőtanácsának tagja és Birta Antal, a kórház vezetőtanácsának elnöke jelenlétében mutatták be az elmúlt négy év egészségügyi fejlesztéseit Hargita megyében, illetve meglátogatták a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház három új felújított osztályát: a gasztroenterológiát, a sürgősségi betegfelvevő részleget, illetve az urológiát.

Borboly Csaba áttekintette az elmúlt időszak fontosabb beruházásait, mint elmondta, a legnagyobb megvalósításnak a Cseke Attila akkori miniszternek köszönhető  decentralizációt tartja, amely az addigi gúzsba kötött rendszerhez képest felszabadította a kórházak ügykezelését, helyi szinten, rugalmasan, gyorsabban orvosolhatóak a felmerülő gondok, nehézségek. Mint elmondta, az idő is a decentralizáció szükségességét igazolta, hiszen 2008-ban csak a legszükségesebb javításokat végezték megyeszerte, például a parajdi kórház állaga annyira leromlott, hogy a bezárás határára került az intézmény. 2009-ben a megyei tanács elkezdte az egészségügy legégetőbb problémája, a szakorvoshiány problémájának megoldását orvoslakások építésével, és a program rendkívül sikeresnek bizonyult, hiszen a megyei tanács 8 szolgálati lakást épített, amelyeket máris elfoglaltak, sőt további igénylések is vannak.

2010-ben elkezdődtek a nagyberuházások a Hargita megyei egészségügyi rendszerben, az Egészségügyi Minisztérium hatalmas összegeket utalt ki a megyének fejlesztésekre. 5 376 737,17 lej vissza nem térítendő támogatást sikerült megpályázni a 14 rendelőnek helyet adó integrált járóbeteg-rendelő megépítésére, a Regionális Operatív Program 2007–2013 3.1-es, az egészségügyi szolgáltatások infrastruktúrájának felújítását, korszerűsítését és felszerelését célul kitűző kiemelt beavatkozási területe révén.

Az Egészségügyi Minisztériumtól is jelentős értékű támogatást sikerült szerezni Cseke Attila miniszter révén, 1 068 010 lejt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ideggyógyászati, belgyógyászati, kardiológiai és sebészeti osztályának feljavítására, 1 031 640 lejt felszerelések, illetve műszerek vásárlására, amelyek elengedhetetlenek a minőségi betegellátásban, illetve további 688 730 lejt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház külső szigetelésére.

2011-ben is folytatódtak a beruházások, további jelentős összegek érkeztek az Egészségügyi Minisztériumtól, 194 000 lejt utaltak az onkológiai osztály fölötti tetőszerkezet javítására, 1 600 000 lejt öt kórházi osztály felújítására és bővítésére, továbbá 1 818 000 lejt olyan műszerek vásárlására, mint például mamográf, szemészeti műtőgépek, videogasztroszkóp.

Borboly Csaba elmondta, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztése szempontjából jól indult az idei év is, hiszen az Egészségügyi Minisztériumtól sikerült egy igen jelentős értékű támogatást szerezni Ritli László miniszternek köszönhetően, 6 000 000 lej értékben a kórház különböző részlegeinek felújítására, bővítésére.

A közegészségügy decentralizációja során a kórházak különböző besorolást kaptak. A kritériumok teljesítéséért a sürgősségi betegfelvevő részleg, a nőgyógyászat, az újszülöttosztály, illetve az urológia és a gasztroenterológia felújítása  volt szükséges. A munkálatok értéke 2 708 672,86 lej, egy részét, 1 648 000 lejt, Cseke Attila volt egészségügyi miniszter révén teremtette elő a megyei tanács, a hiányzó 1 060 672,86 lejt Hargita Megye Tanácsának költségvetéséből különítették el.

A megyei tanács elnöke ugyanakkor bemutatta a parajdi kórházban történt fejlesztéseket, a Tölgyesi Pszichiátriai Kórház felújítási munkálatait, a megyei mentőszolgálat fejlesztését, a csíkszeredai és parajdi ügyeleti központok elindítását és a Caritasszal közösen indított egészségfelmérési programot is, amelynek keretében 50 000 ember kivizsgálását végzik el.

Dr. Demeter Ferenc kórházmenedzser elmondta, a felsorolt fejlesztések az orvosi tevékenységek kiterjesztését szolgálják, amire a lakosságnak nagy szüksége van.

Dr. Vitos Attila orvos igazgató a betegek és a szakdolgozók szemszögéből értékelte az elmúlt évek beruházásait, szerinte teljesen megváltozott a betegek közvetlen környezete, összehasonlíthatatlanul jobbak a betegellátási körölmények a megyei kórházban. Elmondta, a kórházat a 70-es években építették, azóta sokat változott az egészségügy, újrastrukturálódott, és a fejlesztésekkel sikerült felzárkózni a változásokhoz, illetve modern körülményeket teremteni a betegellátásban.

Dr. Csíki Csongor is  a betegek jobb körülményeit hangsúlyozta, elmondta, hogy most a páciensek azt kapják, amit manapság elvárnak egy kórházban, és a mai elvárások sokkal nagyobbak, mint ezelőtt 30 évvel.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.