Az egészségügyi rendszer sikeres működéséhez elsősorban szolidaritásra van szükség - Kelemen Hunor szövetségi elnök, államelnök-jelölt az Egészségügyi Mesterképző Konferencián

2014.10.13. | Egészségügy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az egészségügyi rendszer sikeres működéséhez elsősorban szolidaritásra van szükség - Kelemen Hunor szövetségi elnök, államelnök-jelölt az Egészségügyi Mesterképző Konferencián

Fotó: Banga Előd - Ernő

„Soha nem voltam annak a híve, hogy kivételezzünk bizonyos emberekkel, csoportokkal. A társadalmon belül a szolidaritást gyengítik a kivételek, így a rendszer sem lesz hosszú ideig fenntartható” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök, az RMDSZ államelnök-jelöltje ma Marosvásárhelyen, ahol a romániai Egészségbiztosító Pénztár fennállásának 15. évét ünneplő konferenciára került sor. A szövetségi elnök az egészségügyi rendszerben létező visszásságokra, a fenntartható működés néhány alapvető problémájára hívta fel a figyelmet.

„Az Egészségbiztosító Pénztár úgy tekint a családorvosokra, mint akiket állandóan szemmel kell tartani, és ellenőrizni, számon kérni. Ez a rendszer, ez a működési mód a bizalomhiányból fakad: az állam általában véve úgy tekint a polgárokra, mintha potenciálisan köztörvényes bűnözők lennének. Így hosszú távon a rendszer nem fenntartható, éppen ezért változásra van szükség. Arra, hogy egy olyan hosszútávú stratégiát dolgozzunk ki az egészségügy és az oktatás terén, amelyet nem érint sem az, hogy éppen ki a miniszter, sem pedig az, hogy milyen politikai erők vannak hatalmon” – jelentette ki Kelemen Hunor hozzátéve, éppen az oktatási és egészségügyi tárcáknál történt a leggyakoribb miniszterváltás.

 

„2011-ben egészen közelről volt alkalmam végigkövetni egy reformkísérletet” – utalt az RMDSZ elnöke az államelnök által közvitára bocsátott egészségügyi törvénytervezetre. Ekkor privatizálni akarták az egészségbiztosító pénztárat, a kórházak működtetését pedig magánszemélyeknek, alapítványoknak adták volna át – sorolta a tervezet néhány kifogásolt pontját a Szövetség elnöke. „Akkor nem tudtuk ezt felvállalni, mert felmerült az a kérdés, hogy mi a fontosabb: a profit, vagy az egészség? Az RMDSZ nem a reform ellen volt, hanem a csak a magánszférát helyzetbe hozó, és az esztelen versenyt figyelembe vevő reformot nem tartotta megfelelőnek” – emlékeztetett Kelemen Hunor, majd hozzátette, 2012-ben számos politikai következménye lett ennek az elsietett egészségügyi reformnak. A folyamatot az sem segítette, hogy lemondott Cseke Attila, akkori egészségügyi miniszter, később Emil Boc kormányfő is lemondásra kényszerült, végül megbuktatták azt az Ungureanu-kormányt, amelynek az RMDSZ is tagja volt.

 

Az RMDSZ államelnök-jelöltje kihangsúlyozta, a 90-es évek közepétől kezdődően a Szövetség kormányzati szerepvállalása során nem csak a kisebbségi kérdéseket tartotta fontosnak, hanem az össztársadalmi problémák megoldását is, amelyek minden állampolgárt érintenek. Ilyen volt a 15 évvel ezelőtti kezdeményezés is, amikor Hajdú Gábor akkori egészségügyi miniszter vezetésével elfogadták az Országos Egészségbiztosító Pénztár megalakulására és működésére vonatkozó jogszabályt. 2009-ben pedig Cseke Attila irányításával került sor a kórházak decentralizációjára, aki felelős politikusként véghezvitte ezt a nehéz reformot, amit akkor nagyon sokan támadtak, ma pedig már elismerően nyilatkoznak ennek hasznáról – emlékeztetett Kelemen Hunor.

 

A konferencián jelen volt Hajdú Gábor, az RMDSZ egykori egészségügyi minisztere, aki személyes vallomásában emlékezett vissza az egészségügyben végbement egyik legfontosabb reform politikai és társadalmi fogadtatására. Szintén az 1999-es esztendő politikai csatározásait elevenítette fel Markó Béla szenátor, az RMDSZ egykori elnöke is. „Hajdú Gábor minisztersége eredményes volt, változást hozott az egész rendszernek, és az addig hátrányos helyzetben lévő erdélyi megyék számára is. 1999-ben a magyar miniszter, a mi tárcavezetőnk indította el az egészségügyi rendszer reformját, ez az RMDSZ érdeme” – hangsúlyozta Markó Béla.

 

A konferencia záróakkordjaként Kelemen Hunor szövetségi elnök köszönetet mondott Hajdú Gábornak az RMDSZ-ben kifejtett munkásságáért, és ajándékkal lepte meg a 75 éves politikust, a Szövetség egykori egészségügyi miniszterét, miniszterelnök-helyettesét.       

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.