Az elmúlt egy hét a mozgósítás fontosságáról, december 9 sorsdöntő jellegének üzenetéről és a közös ünneplés öröméről szóltak Máté András Levente kalotaszegi kampányában

2012.12.05. | Kolozs , Parlamenti választások

Tordaszentlászló község magyarsága Kolozs megye vonatkozásában az önkormányzati választáson az egyik legtudatosabb közösség képét mutatta: a lakosság több, mint 65%-a voksolt.

Máté András képviselőjelölt múlt hét közepén e községben két napos door-to-door kampánya keretében járta végig Tordaszentlászlót és Magyarfenest. Elmondta: az önkormányzati választási jelenlét kevésnek bizonyulhat december 9-én,  elbeszélgetett az emberekkel, és leltározta az elégedetlenségeket. Egyesek a kétnyelvűség használatát hiányolták a helyi boltok, vállalkozások esetében, mások személyes gondjaikról panaszkodtak. Jó jel, hogy itt is sokan ismerik a jelölt elmúlt négy éves tevékenységét, és tudják, hogy vasárnap nem maradhatnak távol a szavazóurnáktól.

A hétvégén Szászfenesen, Bogártelkén, Kisbácsban és Kiskapuson közel 500 gyerek és szülő örülhetett a bábelőadással egybekötött Mikulás járásnak, amelynek házigazdája a Kalotaszeg RMDSZ-es képviselőjelöltje volt. A négy napos karaván célja az volt, hogy minél több magyar családhoz eljusson a közösségépítés fontosságának üzenete. Ezt az üzenetet tolmácsolta Kisbácsban Deák Ferenc alpolgármester és Vákár István szenátorjelölt is: nemzeti kötelességünk, hogy december 9-én elmenjünk szavazni, hiszen gyerekeink jövőjéről hozunk döntést. Bogártelkén a környező településekről is nagy számban érkeztek a kicsik: a nádasdaróci, egeresi, jegenyei gyerekek is együtt várták a Mikulást. Sokan levelet is írtak a házigazda képviselőjelöltnek, amelyben játszóteret és futballpályát kérnek településükre. Ezen kérések teljesítése nem fog akadályba ütközni, ha a december 9-ét követően az újonnan összeálló román parlamentbe a magyar közösség ütőképes, erős magyar érdekképviseletet tud küldeni.

Szombat délután az esős idő ellenére, önkéntesei társaságában kereste fel Bogártelke lakóit Máté András Levente képviselőjelölt. Fontos előrelépés, hogy ezen a településen is rendeződött a víz bevezetése, ami nemzetiségre való tekintet nélkül minden ember életkörülményeinek javításához hozzájárul. A helyiek elmondása szerint a további prioritások: a játszótér és futballpálya létrehozása „Bízom benne, hogy december 9 után segíteni tudok majd abban, hogy a gyerekek, fiatalok számára otthonosabbá tegyük ezt a települést, és szervezett sportolási lehetőséget is biztosítsunk számukra” – mondta a jelölt, aki a román és más nemzetiségű lakosok érdekképviseletére is vállalkozik.

A vasárnapi rendezvények a Kisbács községhez tartozó Szucság és Méra településekre is eljutottak, ahol a Magyar Állami Opera művészeinek előadására került sor. A jó hangulatú előadásokat megelőzően Deák Ferenc RMDSZ elnök és Vákár István szenátorjelölt közös üzenetében arra hívta fel a figyelmet: Kisbács az a község, ahol a helyhatósági választáson néhány szavazaton múlt a magyar polgármesteri tisztség. A magyar lakosság számarányát messze meghaladva, akkor nagy számban vett részt a választáson, mindössze egy családnyi magyar embernek kellett volna elmennie szavazni ahhoz, hogy a magunk urai lehessünk – hangzott el. A jövőben csak akkor fogunk tudni helyi közösségeink számára támogatást szerezni, és fejlődést biztosítani, ha elegen leszünk, ha az RMDSZ-re szükség lesz december 9 után. Ehhez mindnyájunkra szükség van.

Bánffyhunyadon vasárnap délután régmúlt idők életképeit tekintette meg a Kalotaszeg jelöltje, ahol adventi szeretetvendégség keretében zenés-fényképes összeállításra került sor. Óriási élményt nyújtott, ahogyan az idősebbek családtagjaikat, barátaikat, szeretteiket felfedezték egy-egy fotón, ahogyan a város régi épületei, utcái megelevenedtek a felvételeken. E  csodálatos közösségi élmény arra is lehetőséget adott, hogy Máté András az összefogás fontosságára hívja fel a figyelmet. Minden eddiginél nagyobb jelentősége lesz annak, ha december 9-én megmutatjuk a magyar közösség erejét, hiszen e nélkül az elkövetkezendő években lehetetlen lesz az építkezés.

Tegnap a keddi vásár napján tért vissza a kampánykaraván Kalotaszeg szívébe, ahol immár második alkalommal került sor  a város központjában felállított sátornál a választókkal való találkozásra. Az RMDSZ mozgósító üzenetei és kampányhimnusza most is betöltötték a teret, a bánffyhunyadiak közül sokan ismerik a jelöltet, ez pedig itt sem nemzetiségfüggő ezen a településen sem. Akárcsak egy héttel ezelőtt, most is elhangzott: Bánffyhunyadon, a Kalotaszeg szívében nagy jelentősége lesz annak, hogy mindazok akik párthovatartozástól függetlenül magyar jelöltet támogattak az önkormányzati választásokon, most összefogva azt a jelöltet támogassák, akinek legnagyobb esélye van parlamenti mandátumot szerezni, és ezáltal az elkezdett munkát eredményesen folytatni.

A bánffyhunyadi állomást követően Magyarnagykapusra látogatott a kalotaszegi kampánykaraván. Ezen a településen a helyi választáson három magyar alakulat szállt versenybe a magyarok szavazataiért, éppen ezért óriási jelentősége van annak, hogy a magyarok pontosan tudják, december 9-én kire, mire szavaznak és mi történik akkor, ha távol maradnak. Máté András közel ötven családnak adta át személyesen üzenetét, amelyben vázolta: szembe kell nézni azzal, hogy aki nem az esélyes jelöltet támogatja, annak szavazata elvész és román pártok jelöltjeinek szerez mandátumot. A helyi választási a versenyről szólt, december 9-én nem engedhetjük meg magunknak, hogy egymás ellenfelei legyünk – hangsúlyozta mindenhol a jelölt.