Az első szavazó kisebbségi fiataloknak szervezett találkozót Temesváron az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala

2015.11.14. | Temes

Közel száz első szavazó kisebbségi fiatal vett részt pénteken, november 13-án az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (EKH) „Kisebbségi vagyok, tehát számítok” című rendezvényén, melyet idén első alkalommal szerveztek meg Temesváron. A projekt célja a kisebbségi fiatalok közéleti szerepvállalásának serkentése, a fiatal generáció sajátos igényeinek feltérképezése, valamint a kisebbségi képviselet fontosságának hangsúlyozása.

A magyar kisebbséget a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum 14 diákja képviselte. A rendezvényen a magyar kisebbség mellett további hét romániai nemzeti kisebbség képviseltette magát, továbbá jelen voltak a kisebbségi szervezetek képviselői, valamint Slobodan Ghera horvát és Molnár Zsolt Temes megyei RMDSZ-es parlamenti képviselők.

A rendezvény bevezetőjében Laczikó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának helyettes államtitkára elmondta, hogy az EKH feladatai között hangsúlyosan szerepel a nemzeti kisebbségek identitásának ápolása és ezért tartották fontosnak, hogy a kulturális rendezvényeken túl a közéleti szerepvállalás és a politikai részvétel szempontjából is rávilágítsanak a nemzeti identitás fontosságára. „A romániai választási rendszer teret biztosít a kisebbségek politikai képviseletének megvalósítására, ám ez nagymértékben függ a kisebbségi szervezetek tudatos szerepvállalásától. Azért választottuk az első szavazókat a projekt célcsoportjának, mert rendkívül fontos, hogy a következő generációk tisztában legyenek a jogaikkal és lehetőségeikkel, hiszen a kisebbségek önkormányzati és parlamenti képviselete gazdagabbá teszi a közösségeket, az egész országot” – mondta Laczikó Enikő a rendezvény megnyitóján.

Az előadók sorában Molnár Zsolt Temes megyei parlamenti képviselő a közösségi hovatartozás fontosságát hangsúlyozta. „Nemzeti identitásunk személyiségünk meghatározó eleme és közösségeink fő összetartó ereje. A demokratikus rendszerben pedig a választásokon tudjuk legjobban kifejezni, hogy milyen közösséggel azonosulunk, milyen képviseletet kívánunk magunknak. A kisebbségi szervezetekre leadott szavazat identitásunk megerősödését, a közösségeink megmaradását szolgálja” – mondta Molnár Zsolt.

A rendezvény alatt a jelen levő kisebbségi szervezetek bemutatták tevékenységüket és politikai szerepvállalásuk eredményeit. A projekt keretén belül a szervezők felmérést készítettek a fiatalok körében a közéleti szerepvállalás témájáról, amelynek kiértékelőjét Bukarestben tartják majd december 11-én.