Az EMNP-nek egyetlen jelöltje sem végez első helyen

2012.12.07. | Kovászna , Parlamenti választások

Az EMNP-nek egyetlen jelöltje sem végez első helyen

Háromszéken az RMDSZ megyei vezetői szerint mind a hat választókerületben első helyen fognak végezni vasárnap a Magyar Demokrata Szövetség jelöltjei. A közelgő választási eredményekről, valamint az elmúlt egy hónapos kampányidőszak tapasztalatairól, eseményeiről számoltak ma be sajtótájékoztató keretén belül.

Antal Árpád, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke elmondta: fontos, hogy egy erős, dinamikus csapattal indultak az idei parlamenti választásokon. Olyan jelöltekkel, akiket felvállalnak és támogatnak amerikai diplomaták, vállalkozók, egyházi elöljárók és választópolgárok ezrei. Egy olyan csapat, amelyet az együttműködés jellemez.

A kampány időszakában tapasztaltakról Márton Árpád kifejtette: szavazókörzetének településeit végigjárták, több mint 4000 választópolgárral találkoztak személyesen. Az emberek elmondták gondjaikat, elvárásaikat és aggodalmaikat is. „Miért kell marakodni, miért nem lehet családon belül tartani a vitákat, így fogalmaztak az emberek annak kapcsán, hogy két magyar párt indul a választáson” – mondta el a sepsiszéki és erdővidéki képviselőjelölt, hangsúlyozva, hazugság a másik magyar párt szórólapja, amely szerint az RMDSZ már bejutott a parlamentbe. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: 100 EMNP-re leadott szavazatból 94 szavazat a román pártok jelöltjeit erősíti.

“Az elmúlt hetekben az Omega együttes Tízezer lépés című slágerét úgy érzem sikerült megsokszoroznom. Több száz kilométer és több tízezer lépés gyaloglással sikerült eljutni a sepsiszentgyörgyiek és a városhoz tartozó Kilyén, Szotyor és Szépmező több ezer lakójának otthonába”- számolt be Markó Attila, Sepsiszentgyörgy képviselőjelöltje. Hozzátette: számára újdonság volt ez a fajta kampány, hiszen ilyen jellegű kapcsolattal kormányzati tisztségviselőként még nem találkozott. Az elmúlt hónap eseményei és tapasztalata megerősítették benne, hogy Sepsiszentgyörgyön egy erős közösségi tudat és akarat van. Ez pedig abban tükröződik, hogy az elmúlt években dinamikusan fejlődött a város, volt egy erős csapat, amely ezt mozgatta. Elmondta, jól eső érzés, hogy ebben a csapatban dolgozhat. Jelölését egy lehetőségnek tekinti, amely által eredményes munkával viszonozhatja a sepsiszentgyörgyiek, háromszékiek, de szélesebb körben az erdélyi magyarok kézfogását. Éppen ezért arra fektette a hangsúlyt, hogy minél közvetlenebb, párbeszéden alapuló kampányt folytasson. Annak a lehetőségét kereste, hogy személyesen jelen legyen a sepsiszentgyörgyiek között, azok mindennapjaiba betekintést nyerhessen és önmagát, az embert ismertesse meg a választókkal.

Klárik László úgy értékelte, élete egyik legintenzívebb szakasza volt az elmúlt egy hónap kampánya, elsősorban az embert kívánta megmutatni, abból kiindulva, hogy szakemberként már sokan ismerték. „Rengeteg erőt, energiát adott számomra, hogy az embereket otthonukba kereshettem fel, hiszen korábban köztereken találkoztunk leginkább. Úgy értékelem, az is munkánk jó irányát jelzi, hogy hitet és bizakodást tapasztaltam a beszélgetések során.  Az embereknek vannak elvárásaik, de ugyanakkor értékelik az eredményeket is. Ahol az önkormányzati vezető intenzív kapcsolatot tart a lakossággal, az meglátszik a településen is, az emberek értékelik a csapatmunkát” – számolt be tapasztalatairól Klárik László sepsiszéki és erdővidéki szenátorjelölt.

“Vasárnap az az ember nyer, aki őszinte. Nem az, aki megtévesztő kampányfogásokkal akarta növelni a népszerűségét. Az, ami mesterségesen van felfújva, az hétfőre ki fog pukkadni. Vasárnap az nyer, aki ismeri a terepet, a saját körzetének településeit. Vasárnap az a jelölt nyer, amelyik a szép beszéd mellett a konkrét problémákat is meg tudja oldani. Ezek a jelöltek az RMDSZ jelöltjei és nem a másik magyar párté." - mondta Tamás Sándor, az RMDSZ területi elnöke, aki beszámolt arról is, hogy Hunyad megyében több helyen is az EMNP PRM-seket küldött a választási bizottságokba. Elszomorító példa, hogy Alvácán a Nagyrománia Párt helyi tanácsosát, Mihuţ Ghiocelt bízta meg az EMNP bizottsági tagsággal. Az elnök szerint: "az új magyar pártnak egyetlen jelöltje sem végez első helyen a vásárnapi választásokon Erdélyben".