Az energianövények termesztésére vonatkozó törvénytervezet elfogadását sürgetik az RMDSZ képviselői

2013.03.06. | Mezőgazdaság , Energia

A mezőgazdasági miniszterrel találkozott Kelemen Atilla Maros megyei képviselő, a Mezőgazdasági Bizottság alelnöke és Antal István Hargita megyei képviselő, az Ipari Bizottság titkára az energianövények termesztésére vonatkozó törvény kidolgozói, kedden, március 5-én Bukarestben.

Az energianövények termesztésére vonatkozó törvényjavaslatot a Parlament felsőházának és alsóházának illetékes szakbizottságai is elfogadták, viszont nem került végső szavazásra. Az RMDSZ parlamenti képviselői fenntartásaikról tárgyaltak a mezőgazdasági miniszterrel, hiszen az energianövények termesztése rendkívül nagy segítséget nyújtana a mezőgazdaságban dolgozók számára.

„Ez a törvénytervezet támogatást biztosítana azok számára, akik energianövényeket szeretnének termeszteni. Minden parlamenti ciklus elején az új miniszterek bekérik a szaktárcához tartozó törvénytervezeteket, amelyeket az elmúlt ciklusban már a szakbizottságok pozitívan véleményeztek, ez által lelassítják a törvénykezési folyamatot. Arra kértük a miniszter urat, hogy ne kérje be az energianövények termesztésére vonatkozó törvényjavaslatunkat, hiszen törvénytervezet utolsó cikkelye arról rendelkezik, hogy a törvény akkor lép hatályba, amikor Brüsszel is elfogadja” – vélekedett Antal István a benyújtott törvénykezdeményezésről. Továbbá elmondta, hogy az energianövény-termesztőknek az lenne a leghasznosabb, ha június végéig kieszközölnék a pozitív választ Brüsszeltől, annak érdekében, hogy október elsejétől, ahogyan a törvény rendelkezik, már által igényelni lehetne a megszabott feltételek között a támogatást.

„2014 tavaszán elindulhat már az a folyamat, amire már nagyon sokan várnak, főleg azok, akik olyan területekkel rendelkeznek, ahol más fajta mezőgazdasági terméket nem tudnak termelni. A miniszter úr ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy a héten szakértőivel átnézeti az anyagot. Arra következtethetünk, hogy a folyamatot elindították Brüsszel irányába, ezáltal esély van arra, hogy március folyamán döntés szülessen a képviselőházban” – taglalta a mezőgazdasági miniszterrel folytatott beszélgetés során levont következtetéseit Antal.

Kelemen Attila Maros megyei parlamenti képviselő elmondta, hogy a mezőgazdasági törvények alapos ellenőrzése és átvizsgálása érdekében arra kérték a szaktárca vezetőjét, hogy az előkészítendő törvényekről konzultáljanak a Szövetség mezőgazdasági szakemberivel is. „Megegyeztünk a miniszterrel arról, hogy az elkövetkezendőkben az előkészítendő mezőgazdasági törvényekről konzultáljon az RMDSZ-el, illetve a Szövetség alkalmazható javaslatait foglalják bele a kormány törvénykezdeményezéseibe”- nyilatkozta Kelemen Atilla képviselő.

Az RMDSZ honatyái a Szövetség által beterjesztett és a szenátus szakbizottsága által visszautasított, az új mezőgazdasági adókra vonatkozó módosító indítványokról is tárgyaltak, valamint arra kérték a szaktárca vezetőjét, hogy nézesse át szakembereivel az adózás folyamatát, mert vannak olyan módosító indítványok, amelyek érthetővé és elfogadhatóvá teszik a rendszert.