Az erdélyi magyar családok elvándorlására mielőbb megoldásokat kell találni – Csép Éva Andrea és Novák Csaba Zoltán meglátogatták a kibédi és a sóváradi lakosságot

2016.11.02. | Maros , Parlamenti választások

„Jelenleg Erdély egyik legnagyobb kihívása az elvándorlás. Mindnyájunknak van legalább egy családtagja, aki külföldön keresi a boldogulást. Ezen csak akkor tudunk változtatni, ha egy versenyképes Erdélyért dolgozunk mindennap. Úgy gondolom, hogy akkor lehet hazahívni családtagjainkat és fiataljainkat, ha megfelelő esélyeket és jövőt teremtünk számukra, ha a családok méltányos támogatásokban részesülnek. A lecke adott – megoldásokat az összefogás és a közösen elvégzendő munka szül” – fogalmazott Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei képviselőjelöltje a Sóváradon tartott istentiszteletet követően, amikor a reformáció ünnepére emlékeztek.

Az eseményen Csép Éva Andrea mellett jelen volt Novák Csaba Zoltán szenátorjelölt is, aki úgy értékelte, hogy a december 11-i választásokat követően új korszak elé néznek az erdélyi, Maros megyei magyarok.

Az RMDSZ jelöltjei egy kötetlen beszélgetésen találkoztak a sóváradiakkal, ahol a lakossággal folytatott beszélgetésen feltérképezték a helyiek gondjait, problémáit. Novák Csaba Zoltán a romániai oktatásra reflektálva elmondta, hogy újra kell alakítani a romániai oktatási rendszert, gyermekközpontúvá kell tenni, át kell szervezni, a minőségre kell hangsúlyt fektetni, nem pedig a mennyiségre. Novák továbbá kifejtette, hogy speciális tankönyvek szerint kell a román nyelvet tanítani a kisebbségben élőknek, hiszen csak így lehetnek versenyképesek és eredményesek itthon, Erdélyben, ha jól beszélik a román nyelvet is. „A jelenlegi tankönyvhasználat nem idegen nyelvként tanítja a románt, hanem ugyanazokkal a módszerekkel, mint a román anyanyelvű gyerekeknek. Be kell látnunk, hogy az itthon való érvényesüléshez elengedhetetlen ennek ismerete. Ezen kell változtatni” – fogalmazott Novák Zoltán.

Az RMDSZ jelöltjei ezt követően Kibédre látogattak, ahol a helyi roma közösség tagjaival beszélgettek, továbbá a kibédi önkormányzati tanácsosokkal való találkozón felmerült a sokat vitatott földek kérdése, amelyekre mára használhatatlan zsebszerződések születtek. A két meglátogatott településen a problémák feltérképezése kapcsán egyértelművé vált, hogy a családok legnagyobb gondjait mégis az elvándorlás jelenti, és erre kell sürgősen megoldást találni.