Az erdélyi magyar régizene dallamai Rómában

2016.03.22. | Kultúra

Az erdélyi magyar régizene dallamai Rómában

Nagysikerű koncertet tartott március 21-én, hétfőn este a Római Román Akadémián a kolozsvári székhelyű Flauto Dolce régizene együttes. A Román Kulturális Intézet alelnöke, Nagy Mihály Zoltán kiemelte: külföldön, de itthon is be kell mutatni a középkori, az koraújkori és újkori erdélyi magyar zenei hagyományokat, azt a világot, ahol a püspöki székhelyeken és főúri kastélyokban a kor legismertebb zenészei is megfordultak, vagy felcsendültek azok szerzeményei.

Az erdélyi magyar zenegyűjteményeket, ezt az értékes zenei hagyományt be kell mutatnunk, meg kell ismertetnünk népzenénket, Bartókot vagy a nagy neves erdélyi magyar kórusokat. A múltból táplálkozunk, visszafordulunk erőt meríteni azért, hogy az erdélyi magyar kultúra a XXI. században is nemzetközi elismerést váltson ki. Az erdélyi magyar kulturális értékeket a nagyvilág elé kell tárjuk – az intézet alelnökeként ennek fektetem le intézményes kereteit” – fogalmazott Nagy Mihály Zoltán.

Az együttes vezetője, Majó Zoltán rámutatott: a Flauto Dolce és a Román Kulturális Intézet együttműködése a tavalyi évi folyamán nagyon eredményes volt, amelynek köszönhetően a gödöllői Grassalkovich-kastély tágas koncerttermében, Bécsben, majd Bukarestben mutathatták be nagyszámú régizenekedvelők előtt a repertóriumot – ennek középpontjában a XVI–XVIII. századi edélyi régizene állt. A koncertek színvonalát tovább fokozta az is, hogy a korabeli erdélyi magyar, szász, örmény és zsidó – haszidik – dallamokat korhű hangszereken szólaltatták meg.