Az erdélyi magyarok szabadsága csak a szülőföldön teljesedhet ki

2013.03.15. | Hunyad , Ünnep , Megemlékezés

Az erdélyi magyarok szabadsága csak a szülőföldön teljesedhet ki

Szabadság, egyenlőség, testvériség, az 1848-as forradalom jelszavaira gondolva, talán a szabadságról kell leginkább beszélni, emlékeztetni mindenkit arra, hogy igazi szabadság csak akkor van, ha mindenki szabad és szabadságának felelősségét vállalja – hívta fel a figyelmet Vajdahunyadon Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, aki ünnepi beszédében utalt Kelemen Hunor szövetségi elnök március 15-ei üzenetére.

„Mi magyarok, nemcsak itt Dél-Erdélyben, hanem Erdélyben mindenütt és a Kárpát-medencében nem a románok, szlovákok, szerbek, ukránok ellenében akarunk szabadok lenni, hanem velük együtt. Az elmúlt évszázad elején Amerikában megélhetőséget kereső magyarok írásait olvasva, de a most Európa szerte boldogulást kereső magyarokkal beszélgetve, az ők tapasztalatait meghallgatva, merem állítani, hogy szabadságunk csak szülőföldünkön teljesedhet ki. Nekünk szórványban élő, dévai, vajdahunyadi, Zsil-völgyi magyaroknak szülőföldünkön kell biztos jövőt, a velünk együtt élő nemzetiségekkel közösen kell újra felfedeznünk a transzilván szellemiséget, mert csak együtt lesz esélyünk szabadságunk kiteljesítésére” –fogalmazott Winkler Gyula a vajdahunyadi Petőfi szobornál szervezett március 15-ei ünnepségen.

A Petőfi szobor megkoszorúzását követően a vajdahunyadi várban folytatódott az ünnepség, a helyi diákok Takács Aranka, az RMDSZ vajdahunyadi elnökének rendezésében mutatták be az Élő történelem című előadást, amelyet a vajdahunyadi 6-os számú általános iskola magyar pedagógusai állítottak össze.

Lupényben a március 15-ei rendezvények házigazdája Koppándi Zoltán unitárius lelkész volt, ünnepi beszédet mondott Benedekfi Dávid helyi tanácsos, az RMDSZ lupényi elnöke, Széll Lőrinc, a Hunyad Megyei Képviselők Tanácsának elnöke, áldást mondott Gáll Sándor református esperes és Marty Attila római katolikus plébános.

Petrozsényban a megemlékezések a katolikus templomkertben kezdődtek, ahol Szász János római katolikus főesperes a Székelyföld-szórvány partnerség keretében felállított kopjafánál mondott áldást, majd az unitárius templomban mutatták be a Böjte atya nevével fémjelzett Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett petrozsényi Jézus Szíve Kollégium diákjai történelmi előadásukat. Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét a kolozsvári magyar főkonzulátus munkatársa, Victor Ponta miniszterelnök üzenetét Dezméri István, az RMDSZ Hunyad megyei ügyvezető elnöke olvasta fel, ünnepi beszédet mondott András József professzor, az RMDSZ petrozsényi elnöke, szólt az egybegyűltekhez a petrozsényi városháza, valamint Várpalota testvértelepülés képviselője is.