Az eredmény magáért beszél

2016.12.13. |

Az eredmény magáért beszél

A parlamenti választások eredményeit, Hargita megyét, Székelyudvarhelyt, illetve Udvarhelyszéket illetően Dr. Verestóy Attila, a Szövetség udvarhelyszéki szenátora pozitívan értékelte, és mint mondta, számára nagy öröm, hogy a magyarság összefogásának köszönhetően Hargita megye kiemelkedő helyre küzdötte fel magát.

A vasárnapi parlamenti választások eredményeinek feldolgozása még tart, akárcsak Székelyudvarhely és a régió részvételi számarányainak véglegesítése is, azonban elmondható, hogy jelentős változások már nem lesznek. Az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezete irodájának legfrissebb adatai szerint Székelyudvarhelyen 40,76% volt a részvételi arány, míg a megyében a Központi Választási Iroda (BEC) szerint a szavazásra jogosultak 44,60%-a adta le voksát. Székelyudvarhelyen a 42-es számú körzetben szavaztak a legtöbben, 631 szavazó az 1558 szavazatra jogosult polgárból, ez 47,41%-ot jelent – ide tartozik a városi kórház, tehát az igényelt mozgó urnák is hozzájárultak a jó eredményhez –, illetve a bethlenfalvi kultúrháznál szereplő 55-ös számú körzetnél szavaztak nagy arányban, vagyis 45,83%. Legalacsonyabb részvételt a 38-as körzetben mértek, 29,52%-ot, ezt a Backamadarasi Kis Gergely Kollégiumban leadott szavazatok jelentik. Udvarhelyszék legjobban szereplő települése Nagygalambfalva volt 62,51 %-kal, ezt követi Fenyéd 60,61%-kal és Homoródszentmárton 53,57%-kal. Alacsony volt a részvétel Újszékelyen, 32,74%, Szentábrahámon, 34,99%, illetve Székelykeresztúron, ahol 35,04%-ban vettek részt a választásokon.

Udvarhelyszék szenátora jó eredménynek tartja a Hargita megyei – az országos lista negyedik helyén végzett –, ezen belül is az udvarhelyszéki szavazati arányt, melyből az látszik, hogy összefogott a magyarság, és így ott lehetünk azoknál a döntéseknél, melyek a jövőnket meghatározzák.

A választások eredményei tükrében dr. Verestóy Attila szenátor így nyilatkozott: „azt ígértem a választóknak, hogy összefogással eredményt érünk el, és ezt az erdélyi magyarok megértették, a számokat nem kell magyarázni. Most van jövője az erdélyi magyarságnak, ha pedig ezentúl is összefog, és a lényegi dolgokat tekintve egyetértve, egységesen lép fel, akkor a jövő eredményes lesz. Sikerült most egy olyan helyzetet kialakítani, hogy nem tudtak félreseperni, mert ez volt a célja néhány pártnak, akik vagy nem jutottak be, vagy pedig fölénk sorolódtak a parlamenti hierarchiában. Sokat jelent, hogy néhány pártot magunk mögé utasíthattunk. Úgy vélem, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget továbbra is olyan politikai partnernek fogják tekinteni a nagy fölénnyel bejutó párt, hogy tárgyalásokat kezdeményez velünk. Nekünk nyilvánvalóan határozott programunk van, amit asztalra kell tennünk, és itt nem csak a szimbólumainkról beszélünk, miközben ez van első helyen, mert végre pontot kell tennünk ennek a nevetséges és fájdalmas hadakozásnak, amit saját szimbólumaink ellen folytatnak egyesek. Remélem, hogy ennek hamarosan vége szakad. Ugyanakkor a valós élet problémáira kell fókuszálnunk. Székelyföld elszigetelt régió, a világtól el van zárva, ezért a gazdaságára kell hangsúlyt helyeznünk, hiszen nincs egy autópálya, amely érintené ezt a régiót. Ezeket fel kell tegyük a listára, és harcolni kell értük addig, míg megvalósul, hogy ne 50 kilométeres pályaszakaszról közelítsük meg Európát, hanem innen, Székelyföldről. Munkahelyteremtő programokra van szükség, a meglévő helyi gazdaságot kell felkarolni, akár iparban, akár a mezőgazdaságban, és számos családi gazdaságot segíteni kell, tudniillik várják, hogy olyan törvénykezés legyen, olyan támogatási rendszer működjön, amibe bele lehet kapaszkodni, ami egzisztenciát teremt. Sorban állnak az emberek és várják, hogy vajon az Európai Unió 2014-2016-os periódusának több eurómilliárdos támogatásából mit lehet ide hozni, mennyi jut Hargita megyébe, mennyi jut Székelyföldre. Meg kell valósuljon, amiről sokszor beszéltünk, hogy itt érdemes, hogy értelme van hazajönniük a fiataloknak, mert nélkülük nincs jövő.  Természetesen mindennek az alapja a tegnapi szavazás, és az eredménynek örülni kell. Reményeim szerint a jelenlegi számok olyan arányú mandátumszerzést jelentenek, mint amilyen régen volt a magyarság számára.”