Az erős képviselettel megfékezzük a magyarellenességet! - Kampányindító Gyergyószentmiklóson

2012.11.14. | Parlamenti választások , Gyergyó terület
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az erős képviselettel megfékezzük a magyarellenességet! - Kampányindító Gyergyószentmiklóson

Vállalkozók, intézményvezetők, pedagógusok, barátok körében fogalmazták meg üzeneteiket  a december 9-i parlamenti választásokra készülő Gyergyó-Keresztúr-Sóvidék körzeti képviselő- és szenátorjelöltek. A kampányindító rendezvényt megelőzően a Szövetség jelöltjei sajtótájékoztatót tartottak az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének székházában.  

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az idei választások kapcsán kihangsúlyozta, a Szövetségnek három nagy ellensége van: a közöny, a magyarellenesség és a gazdasági válság. "Ezeket kell leküzdenünk azoknak az embereknek a segítségével, akik úgy gondolják, meg kell őriznünk a 23 éve képviselt értékeket, kivívott jogokat" - közölte.
A szövetségi elnök kihangsúlyozta, azért van szükség az erős parlamenti képviseletre, hogy meg lehessen fékezni az erősödő magyarellenességet, illetve a rossz reflexek visszatérését, amelyekre aktuális példa Codrin Munteanu, Kovászna megyei prefektus legújabb intézkedése.  A kormánymegbízott visszavonta a környezetvédelmi engedélyét annak a cégnek, amely a sepsiszentgyörgyi prefektúra épülete előtt állított reklámtáblát, és amelyen a Székelyföld felirat szerepel. "Más megoldást nem talált a tábla eltávolítására, csak azt, hogy megnyomorítsa a reklámpanó tulajdonosát. Ez az intézkedés gyakorlatilag ellehetetlenítette a vállalkozás működését. A kormánymegbízott döntései, intézkedései magyarellenes hangulatot keltenek, ezért arra kérem nagy tisztelettel a kormányt, tegyen kötőféket a prefektus döntéseire".

A szövetségi elnök a gazdasági válság megoldását is az egységes, erős parlamenti képviseletben látja. Úgy véli, amennyiben az RMDSZ beleszólhat a döntésekbe, tud jó válaszokat adni a kis- és közepes vállalkozásokat működtető, a mezőgazdaságban termelőként és feldolgozóként tevékenykedő emberek problémáira.

Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó területi szervezetének elnöke az összefogás fontosságát hangsúlyozta, mondván, az erdélyi magyarság csak együtt tud erőt felmutatni a december 9-i parlamenti választásokon. "Szükség van kiépülő csatornahálózatokra, rendbetett utakra, beruházásokra, de ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, szükség van arra is, hogy a magyar embereknek erős, hatékony képviseletük legyen a parlamentben" - szögezte le.

A helyi megvalósítások eltörpülhetnek a magyarságra váró változások tükrében - mondta Dr. Verestóy Attila, az RMDSZ szenátorjelöltje. "2013-ban többek között módosítani fogják az Alkotmányt, újraosztják Románia fejlesztési régióit. December 9.-e sorsdöntő lesz: bebizonyítja a magyar közösségnek és a különböző politikai pártoknak, hogy a romániai magyarság képviselete egységes, hogy más nem fogja, és nem is tudja méltó módon érvényesíteni érdekeinket. Ha a magyarságnak erős képviselete lesz a parlamentben, az RMDSZ beleszólhat azokba a nagy kérdésekbe is, amelyek az autonómia részét képezik: a gazdaság stabilitása, a munkahelyteremtés, az identitásunk megőrzése és erősítése, a szülőföldön való boldogulás elősegítése. Az RMDSZ számára sorsdöntő, hogy ki mondja ki az utolsó szót a magyarság számára fontos kérdésekben" - szögezte le.

Hargita megye északi régiójában indul képviselői mandátumért az RMDSZ színeiben Mik József. Bár az ötös kerület magyar lakossága csupán 34 százalékra tehető, Borszék polgármestere bizakodó. Úgy véli, a fürdőváros és környéke elindult a fejlődés útján, a folytatáshoz pedig továbbra is szükség van a Szövetség parlamenti jelenlétére. "Bár szórványvidéknek számítunk, magyarjaink képesek dönteni arról, hogy lesz, vagy sem magyar képviselőjük. Abban bízom, hogy az emberek úgy mennek majd szavazni december 9-én, hogy szem előtt tartják: csak az RMDSZ képes bizalmat, biztonságot nyújtani, jövőt teremteni számukra" - fogalmazott.

Moldován József az együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet. Gyergyó-Keresztúr-Parajd körzet parlamenti képviselőjelöltje néhány hónapja ajtóról-ajtóra jár Gyergyószentmiklóson és környékén, hogy szóba álljon a lakókkal, hogy első kézből értesüljön az embereket foglalkoztató problémákról. Tapasztalata szerint a helyiek megelégelték a felesleges csatározásokat. "Az itteni emberek csendet, nyugalmat akarnak, azt várják el a politikai vezetőktől, hogy az ő problémáikkal foglalkozzanak, azokra keressenek megoldásokat. Együttműködésre van szükség a város vezetése, a helyi önkormányzat és a megyei RMDSZ vezetés, illetve az RMDSZ parlamenti képviselete között. Ez lesz az igazi összefogás, csak így tudjuk elérni azt, amiért dolgozunk: hogy jobban fizető és biztos munkahelyek létesüljenek a térségben, és hogy azok a jogok, amelyeket 23 év alatt közösen kiharcoltunk, ne csorbuljanak" - fogalmazott Moldován.  

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke úgy véli, Hargita megyének megújult, de ugyanakkor erős, tapasztalt csapata van, és összefogással, egységgel az RMDSZ minden magyar embert tud képviselni Bukarestben. "Mind a politikusoknak, mind a közvéleményformálóknak el kell juttatniuk az üzenetet, miszerint december 9-e nem a következő négy évről, nem a jelöltek mandátumáról szól, hanem sokkal többről. Sorsdöntő választás lesz az idei. Az elkövetkező időszakban ugyanis olyan események fognak történni, olyan döntéseket hoznak majd meg, amelyek hosszú időre határozzák meg a magyarság helyzetét Romániában. Meggyőződésem, hogy december 9-én sokan leszünk, december 9-én elegen leszünk!"

A szövetségi elnök november 13-án Marosfőre is ellátogatott, ahol a helyi Római Katolikus templom búcsús szentmiséjén vett részt. Az esemény fontosságát jelzi, hogy a környező települések egyházi elöljárói is megtisztelték jelenlétükkel a marosfői közösséget.
A szertartást követően Kelemen Hunor vállalkozókkal találkozott Gyergyóújfaluban, ahol a helyi problémákról, a megoldásra váró feladatokról beszélgettek.

































Jelöltek bemutatkozása Gyergyószentmiklóson Jelöltek bemutatkozása Gyergyószentmiklóson Jelöltek bemutatkozása Gyergyószentmiklóson
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.