Az észak-erdélyi autópálya befejezésére kérnek pénzügyi támogatást Bihar megye önkormányzatai

2013.11.04. | Infrastuktúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az észak-erdélyi autópálya befejezésére kérnek pénzügyi támogatást Bihar megye önkormányzatai

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezésére a Szövetség Bihar megyei szervezetének parlamenti képviselete, azaz Biró Rozália szenátor, valamint Cseke Attila és Szabó Ödön képviselők 2013. november 4-én iktatták a Kormánynál azt a tizenegy Bihar megyei település polgármestere által aláírt levelet, amelyben arra kérik a jelenlegi kormányt, hogy a jövő évi állami költségvetésből 200 millió eurót irányozzanak elő az észak-erdélyi autópálya építésére. 

Bors, Bihar, Paptamási, Szalárd, Alsótótfalu, Hagymádfalva, Vámosláz, Tóti, Érábrány, Bályok és Berettyószéplak polgármesterei arra kérik a Victor Ponta által vezetett kormányt, hogy az észak- erdélyi autópálya Bihar megyei szakaszának munkálatait mielőbb folytassák és a 2014-es állami költségvetésből különítsék el a szükséges alapot az építés befejezésére.

 

„A késeltetett finanszírozás és végrehajtás eredményeként az észak-erdélyi autópályából mai napig csak egy 52 kilométeres útszakasz lett átadva Gyalu és Torda között. Az észak-erdélyi autópálya Bors és Berettyószéplak közötti szakaszának építését, 2013. május 29-én a Bechtel céggel kötött szerződés felbontása következtében, a munkálatok kivitelezésének felénél abbahagyták” – áll a Bihar megye tizenegy önkormányzatának vezetését ellátó polgármesterek által megfogalmazott levélben. Ennek a döntésnek a következtében Bihar megye, Erdély és Románia csatlakozása az európai infrastruktúrához nem történt meg. Az észak-erdélyi autópálya említett szakasza által érintett tizenegy településnek a polgármestere úgy véli, hogy Románia nehéz gazdasági helyzetétől eltekintve megoldható lenne az észak-erdélyi autópálya építését célzó munkálatok folytatása Bihar megyében, hiszen a befektetés során új munkahelyeket teremthetnek, mely által a helyi és központi adókat is beszedhetnék, valamint új befektetéseket vonzana a megyébe, amely Bihar megye és egyben Románia fejlődését szolgálná.

 

Az RMDSZ parlamenti frakciói 2013. szeptember 10-én találkoztak Victor Ponta miniszterelnökkel, a megbeszélésen hangsúlyozták az észak-erdélyi autópálya megépítésének fontosságát és arra kérték a Kormányt, hogy biztosítson pénzügyi forrásokat az autópálya kivitelezésének folytatására. A miniszterelnök a találkozón ígéretet tett arra, hogy feltérképezi azokat a lehetőségeket, amelyek során pénzügyi támogatás biztosíthat a munkálatok folytatására, az RMDSZ kezdeményezése ezen ígéret mentén született meg és folytatódik, hiszen ebben az időszakban dolgozza ki a kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet és ez által tud forrásokat elkülöníteni az autópálya építésének folytatására.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.