Az EU Duna Stratégiáról egyeztettek Bukarestben

2014.11.28. | Környezetvédelem , Európai Unió
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az EU Duna Stratégiáról egyeztettek Bukarestben

A Duna Régió Stratégiáról egyezetett Pásztor Sándor vízügyi államtitkár az Európai Unió tagállamainak képviselőivel csütörtökön, november 27-én Bukarestben.

A stratégiában résztvevő Románia és Magyarország az ötös szekció, azaz a Környezeti kockázatok kezelése terület projektjének társelnökei, feladatuk, hogy a Duna mentén hozzájáruljanak az árvízkockázat és árvízvédelem kezeléséhez.

 

A találkozót értékelve az RMDSZ államtitkára elmondta: a Duna stratégiát képviselő tíz állammal az ötös szekció álláspontjáról egyeztettek, ezáltal felkészülve a december 9–10-i bécsi Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) találkozójára. A főgyűlés ugyanakkor a hatékonyabb információáramlást is elősegíti az országok között.

A Duna Stratégia ötös szekciójának koncepcióját az elmúlt 7-8 év nagyobb eseményeire, árvizeire alapozzuk. Árvíz tekintetében a Duna-medencében, főként Közép-Kelet Európában egymásra vagyunk utalva” – emelte ki a szakpolitikus.

Az egyeztetésen a tagállamok képviselői egyetértettek abban, hogy szükségszerű az integrált árvízkockázati térképezés továbbfejlesztése a Duna-medencében. A klímaváltozást figyelembe véve meteorológiai és hidrológiai modellek elkészítését szorgalmazza az ülés, valamint javaslatokat fogalmaz meg a megfelelő területgazdálkodásra.

 

Közép-Kelet Európa árvíz sújtott területeinek védelmi fejlesztéséről további tárgyalások folynak.

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.