Az EU-nak a konfliktusok megelőzésére is figyelnie kell

2014.11.13. | Európai Parlament , Európai Unió
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az EU-nak a konfliktusok megelőzésére is figyelnie kell

Aggodalmát fejezte ki csütörtökön az Európai Parlament az észak-írországi békefolyamat elmúlt időszakban tapasztalható megtorpanása kapcsán. Az európai parlamenti képviselők által november 13-án megszavazott állásfoglalás a megbékélési folyamat folytatására és a közösségek közötti kapcsolatok javítására hívja fel a figyelmet.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy az egyes szélsőséges elemek nem szűnő erőszakos, bűnös és társadalomellenes tevékenysége aláaknázza a békefolyamatot. Az EP szerint ezt a fennálló gazdasági kihívások – a munkanélküliség, az alacsony jövedelmi szint és életszínvonal – kezelése révén kell leküzdeni.

 

 

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a téma kapcsán elmondta: teljesen egyértelmű, hogy Európának nem csak a konfliktusrendezésre, hanem a konfliktusok megelőzésére is figyelnie kell.  „Akár az EU tagállamait, akár a Nyugat-Balkánt nézzük, ma is számtalan olyan probléma jelentkezik Európában, amely a közösségek közötti viszonyok rendezetlenségében fogható meg, ezekre pedig az európai intézményeknek válaszolniuk kell” – hívta fel a figyelmet az erdélyi képviselő.

 

Sógor Csaba kiemelte, ha az EU kiemelt figyelemmel követi a közösségek közötti konfliktusokat mind a tagállamaiban, mind a csatlakozni kívánó országokban, és aktív szerepet vállal azok megoldásában, akkor továbbra is hozzájárulhat a békés és stabil társadalmak erősítéséhez.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.