Az EU nélkül alig fejlődött volna Románia - Fedezzük fel! konferencia Székelyudvarhelyen

2015.09.24. | Pályázatok

Fotó: Mihály László

Félő, hogy a Románia rendelkezésére álló uniós forrásokból mintegy 7 milliárd euró felhasználatlan marad. A nagy infrastrukturális beruházásokra szánt, de le nem hívott 1,8 milliárd euróból például meg lehetett volna építeni a Nagyszeben–Pitești autópályát – amelyre egyébként Románia még szerződést sem volt képes kötni –, a 2,2 milliárd eurós, szintén le nem hívott környezetvédelmi alap pedig elegendő lett volna arra, hogy az ország több mint 20 megyéjében elkészüljön a folyóvíz- és csatornahálózat – érzékeltette példákkal Vincze Loránt, milyen mértékű az a mulasztás, amelyet Románia tanúsított a 2007–2014-es EU-finanszírozási időszakban.

A Fedezzük fel! konferenciasorozat ötletgazdája, az RMDSZ külügyi titkára ezt Székelyudvarhelyen, az Erdélyt bejáró körút második székelyföldi állomásán mondta, ahol a civil- és ifjúsági szervezetek képviselőinek tartottak előadást az uniós pályázatokat ismerő szakemberek. A politikus szerint éppen ennek orvoslására jött létre ez a konferenciakörút, hogy a pályázni készülő kis- és középvállalkozók, civil- és ifjúsági szervezetek hatékonyabban fel tudjanak készülni a 2020-ig tartó finanszírozási időszakra.

A résztvevőket házigazdaként köszöntő Bunta Levente polgármester úgy fogalmazott, meg kell tanulni precízen dolgozni és betartani a játékszabályokat, ami ugyan nem könnyű feladat, de érdemes áldozatot hozni. A román gazdaság ugyanis – véleménye szerint – önerőből nem lett volna képes arra a fejlődésre, ami az elmúlt 25 évben végbement, ehhez szükség volt az Európai Unióra. „Ezért fontos nekünk az EU, és éppen ezért nem értem azt a retorikát, amely az Unió létjogosultságát vitatja. Számunkra rendkívüli lehetőséget jelent a fejlesztésre, és tudatosan készülünk a pályázati kiírásokra” – mondta el Bunta Levente.

Az eseményt társultként szervező udvarhelyszéki RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke, Bíró Barna Botond szerint Székelyudvarhely erős civil- és ifjúsági szervezeti hálóval rendelkezik, ami kiegészíti a polgármesteri hivatal, valamint az egyházak munkáját. „A civil szervezeti munka jelképe az önkéntességnek és hivatástudatnak, példát mutat a társadalom számára közösségépítésből. Mi ebben a munkában akarunk segítséget nyújtani, és megkönnyíteni az önök jövőbeni munkáját” – fogalmazott köszöntőjében az ügyvezető elnök.

A mintegy félszáz érdeklődő számára a konferencia meghívott szakemberei mutatták be az uniós pályázati szabályozást, a kiírásokat, majd a korábban sikeresen – vagy éppen sikertelenül – pályázók osztották meg tapasztalataikat, ezzel is segítve a civil szervezetek képviselőit a további pályázásban.

A székelyudvarhelyi konferencia a nyolcadik állomása a március közepén Kolozsvárról indult, az elmúlt hónapokban pedig Erdély több nagyvárosát felkereső előadássorozatnak, amelyen kis- és középvállalkozók, valamint civil és ifjúsági szervezetek képviselői kapnak hasznos információkat szakemberektől a lehívható uniós forrásokról, korábbi tapasztalatokról.

A konferenciasorozat következő, utolsó állomása Sepsiszentgyörgy, ahol szeptember 25-én, pénteken a civil- és ifjúsági szervezetek képviselőinek tartanak előadást szakemberek.