Az EU többéves pénzügyi kerete kedvező Románia számára

2013.07.08. | Európai Parlament , gazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az EU többéves pénzügyi kerete kedvező Románia számára

Fotó: Kocsis B. János

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője megelégedéssel nyugtázta, hogy az Európai Parlament múlt heti, strasbourgi plenáris ülésén elfogadta az EU 2014-2020-as időszakra vonatkozó pénzügyi keretét. Déván tartott mai sajtóértekezletén az EP-képviselő elmondta: a mostani döntés csupán elvi jellegű, hiszen ősszel további, mintegy hetven EU-s szintű jogszabály elfogadására van szükség ahhoz, hogy az új költségvetési keret hatályba léphessen.

Az Európai Parlament márciusban - véleményem szerint helyesen - elutasította a Bizottság első költségvetés-tervezetét. Az azt követő hónapokban intenzív tárgyalások voltak az EB az EP és az Európai Tanács képviselői között, amelyeknek során az EP javaslatainak nagy részét elfogadták - nyilatkozta Winkler Gyula. A képviselő kitért az EP által támasztott három feltételre: az európai képviselők azt kívánták elérni, hogy a pénzügyi keret legyen rugalmas, legyen módosítható és szánjon több pénzt a befektetésekre, valamint új munkahelyek létrehozására. A rugalmasság lehetővé teszi, hogy bizonyos projektek, például az infrastrukturális beruházások előfinanszírozást kapjanak. Erre eddig is volt lehetőség, de csupán kivételes esetekben és hosszas procedúrák eredményeként. Szintén a rugalmasság teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy amennyiben szükséges, pénzalapokat csoportosítsanak át egyik támogatási tengelytől egy másikhoz. Ugyanakkor az EP ragaszkodott ahhoz, hogy joga legyen a költségvetés módosítására, hiszen a most megalkotott keret két-három év múlva már más európai gazdasági körülmények között kiigazításra szorulhat, ugyanakkor a jövő év második felében felálló új EP-nek és EB-nek céljaik megvalósítása érdekében lehetőséget kell hagyni a költségvetési keret módosítására - fogalmazott az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Az EU többéves pénzügyi kerete kedvező Románia számára, hiszen a 2014-2020-as időszakban több forrással fog rendelkezni, mint a jelenlegi, 2007-2013-as időszakban. Az előzetes számítások szerint Románia legkevesebb 34 milliárd euró forrással fog rendelkezni, de a legoptimistább forgatókönyv szerint elérheti akár a 39 milliárd eurót is, de a végleges összeget csupán ősszel, a kiegészítő jogszabályok egyeztetése és elfogadása után fogjuk megismerni. Winkler Gyula mindazonáltal nehezményezte, hogy az EU többéves pénzügyi kerete összességében csökkent és csupán 960 milliárd eurót tesz majd ki.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.