Az euró bevezetése pozitívan hat az egész társadalomra

2014.05.14. | Kolozs , gazdaság , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az euró bevezetése pozitívan hat az egész társadalomra

Fotó: Bethlendi Tamás

Románia 2019-es csatlakozása az euró-övezethez olyan célkitűzés lehet, amely egyrészt mozgósíthatja a hazai lakosság jó részét, másrészt összefogásra ösztökéli az egyébként rendkívül szétzilált társadalmat, amire nagy szükség van – fogalmazott Winkler Gyula európai parlamenti képviselő szerdai, kolozsvári sajtótájékoztatóján.

"Egy pár nappal ezelőtt hozott fontos döntésre kell felhívnom a figyelmet, amely nem kapott elég nyilvánosságot, éspedig hogy az euró bevezetésének céldátuma 2019. január elseje. Az euró bevezetését, valamint egy céldátum megállapítását az RMDSZ több évvel ezelőtt javasolta” – mondta el Winkler Gyula. Szerinte az euró bevezetése mellett az egyik legfontosabb érv, hogy a romániai gazdaság eleve euróban számol. "Az eurósítása a romániai gazdaságnak még a csatlakozás előtt kezdődött, ugyanis olyan döntések születtek, amelyek megengedték az euróban kiállított számla napi árfolyam szerint kiszámított, lejben történő kifizetését vagy a multinacionális cégeknél a bérek tárgyalása euróban zajlott, míg a kifizetés lejben. Ott vannak ugyanakkor az ingatlanhitelek vagy a hosszú futamidőre, euróban felvett kölcsönök, amelyeknek, annak ellenére is sikere volt, hogy a Nemzeti Bank vezetője azt tanácsolta, hogy mindenki abban a pénznemben vegye fel hitelét, amelyben jövedelmét megvalósítja. (...) Gazdaságunk, és most már a mentalitásunk is az euróhoz kötődik. Üzleti tervek, de még a családi költségvetést is euróban számoljuk ki. Semmi értelme a lejhez kötődni, ha úgyis euróban gondolkodunk” – magyarázta Winkler Gyula.

Az EP-képviselő hozzátette, bizonyos uniós tagállamok, mint Magyarország és Csehország, úgy döntöttek, hogy minél később vezetik be az eurót, mert hatékonyan tudják használni nemzeti bankjaik az árfolyam-eszközöket. Rámutatott arra is, hogy ezek az eszközöket Romániában kevésbé hoz eredményt, holott, mint lehetőséget engedélyezi a Román Nemzeti Bank is. Winkler Gyula elmondta, hogy az euró bevezetése nagyobb fiskális fegyelmet eredményez, valamint csökkenti az adócsalást és a feketegazdaság elterjedését. ,,Egy civilizált országban ahol piacgazdaság működik, az adócsalás mértéke a GDP tíz százalékát teszi ki, míg ez Romániában, az Adótanács (Consiliul Fiscal) adatai szerint, eléri a 32-34 százalékot”– fejtette ki az EP-képviselő, aki arra is felhívta figyelmet, 2019. január elseje nemcsak az euró-övezethez való csatlakozás meghatározott céldátuma, hanem ekkor kezdődik Románia első soros uniós elnöksége is. ,,Úgy vélem, hogy az euró bevezetésének célja mozgósító szerepet kell, hogy betöltsön, hogy az atomizálódott társadalmat egy közös cél mentén felsorakoztassa, az ilyen típusú összefogásra nagy szükség van” – hangsúlyozta Winkler Gyula.  

A sajtótájékoztatón jelen volt Máté András Levente parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke, valamint Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.