Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnökével találkozott Korodi Attila

2013.02.26. | Visszaszolgáltatások , Európa Tanács , Jogi ügyek

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnökével találkozott Korodi Attila

A magyar kisebbséget érintő jogsértésekről számolt be Korodi Attila, az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének elnökével folytatott beszélgetésen, hétfőn, február 25-én, Bukarestben. Jean-Claude MIGNON hivatalos látogatása során az ellenzékben lévő pártok képviselőivel találkozott. A Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, Korodi Attila parlamenti képviselő képviselte.

Korodi a találkozót követően beszámolt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnökével folyatott beszélgetésről. Elmondta lehetőséget kapott arra, hogy felvázolja az elmúlt félév kisebbségpolitikai történéseit, valamint bemutathassa ezek vonzatait a romániai magyar kisebbség szempontjából.

„Beszámoltam a közösségi vagyon visszaszolgáltatásról hozott döntésektől kezdődően a közösségi szimbólumaink ellen folytatott jelenlegi politikai harcig mindenről. Többek között említettem a csíki magánjavak ellen hozott földosztó bizottsági döntést, valamint a székely zászló kitűzése körül kialakult abberációt, hiszen mindenhol a helyi szimbólumok jelképezik a megyék zászlaját, csak a két többségben magyarlakta megyében alakult ki a zászlóhasználat kapcsán konfliktushelyzet. Elmondtam, hogy az RMDSZ létrehozta Mikó Imre jogvédelmi szolgálatot, amelynek célja magyar kisebbséget ért jogsérelmek begyűjtése, az érintettek számára eligazítás, illetve a lehetőségek függvényében jogorvoslat biztosítása”– részletezte a parlamenti képviselő a beszélgetésen elhangzottakat, majd hozzátette, hogy az RMDSZ által összeállított adatbázis hasznos információkat fog nyújtani a kisebbségben élők helyzetével foglalkozó nemzetközi szervezeteknek egyaránt.

Korodi továbbá beszámolt a Romániában kialakult politikai dulakodásokról is: „Annak ellenére, hogy a legfontosabb politikai szereplők deklaráltan szeretnék, hogy a kisebbségekre vonatkozó politikai feszültség megszűnjön, valamiért ez mégsem történik meg. Az említett feszültség azoknak az érdekét szolgálja, akik nem szeretnék, hogy a román társadalomban valós társadalmi viták alakuljanak ki, konkrét problémákról. Így tehát az emberek figyelmét ezek helyett a magyar kisebbségeket érintő kérdésekre terelik.”

A Hargita megyei képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európa Tanácsnak még mindig vannak olyan kisebbségeket érintő ajánlásai, amelyeket Románia nem építetett be a saját jogrendszerébe.

„Azért tartottam fontosnak, hogy ismertessem ezeket a tényezőket, hogy az elnök úr, amikor romániai látogatását követően visszautazik Strasbourgba, teljesebb információhalmazzal rendelkezzen a minket, romániai magyarokat érintő nagyon fontos kérdéseket és témaköröket illetően, valamint világos helyzetképet alkosson az itteni történésekről” – hangsúlyozta Korodi Attila.