Az Európai Néppárt Nőszervezete is aktívan hozzájárul a migráns-krízis megoldásához

2016.02.01. | RMDSZ Nőszervezet

Brüsszelben tartotta meg éves kiértékelő gyűlését az Európai Néppárt Nőszervezetének vezetőtestülete. A munkaülésen – amelyen a tavalyi költségvetésről, a 2016-os évre javasolt programokról és rendezvényekről, illetve a szervezet idei prioritásairól egyeztettek –, Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke az EPP-s Nőszervezet alelnökeként vett részt.

A mintegy 35 ország 47 nőszervezetét egyesítő közösség hagyományos rendezvényei között idén is az áprilisi Kollokvium, a júliusban sorra kerülő EPP Nyári Akadémia, valamint a novemberi Kongresszus lesznek a legkiemelkedőbb események. Tekintettel arra, hogy Romániában, Szlovákiában, valamint Bulgáriában idén választások zajlanak, Biró Rozália javaslatára az áprilisi Kollokvium előadásainak témája A nőknek a döntéshozó testületben betöltött szerepe lesz, kiemelt figyelmet fordítva a vezető politikai szerepkörökre.

Az EPP Nyári Akadémiáján Európa egyik legaktuálisabb és legfontosabb kérdéskörét elemzi majd a szervezet: a bevándorlók és az európai polgárok eltérő értékrendje és  kultúrája, a magatartási normák közötti különbségek, valamint az összeilleszkedési lehetőségek kerülnek terítékre. Emellett szó lesz a felmerülő feszültségek megoldásának lehetőségeiről, a bevándorló nőket érő kihívásokról és azok megoldhatóságáról is.

Tekintettel arra, hogy jól érzékelhetőek a különböző álláspontok, amelyekkel az EU tagállamai viszonyulnak a bevándorlás jelenségéhez, azt javasoltam a döntéshozó testületnek, hogy végezzünk egy belső felmérést a nőszervezeteinkben, amely során megismerhetjük sajátos álláspontjaikat, véleményeiket és ezekre alapozva építhetjük majd az Akadémia előadásait, következtetéseit. Javaslatomat a munkaülésen elfogadták, a kérdőív összeállítása a mi feladatunk lesz, s ily módon meggyőződésem, hogy átfogó, valós, különböző véleményekből álló alapról közelíthetjük meg és befolyásolhatjuk a megoldást ebben az igen összetett folyamatban, melyben egy összehangolt, valamennyi tagállam által elfogadott európai uniós stratégiára lesz szükség” – hangsúlyozta Biró Rozália.

Az ülésen az EPP vezetősége támogatásáról biztosította azon tagszervezeteit, amelyek idén helyhatósági, illetve parlamenti választások előtt állnak. Támogatásuk elsősorban a női jelöltek megválasztásának fontosságára, a nőknek a politikai döntéshozói folyamatokban való aktívabb részvételére irányul majd.