Az Európai Parlament után Kovásznán is bemutatták Sógor Csaba kiállítását

2014.05.14. | Kovászna , Kultúra , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az Európai Parlament után Kovásznán is bemutatták Sógor Csaba kiállítását

Fotó: Szőcs Lehel

Brüsszel után Kovásznára is megérkezett az Érintkezések – magyar utazókról és felfedezőkről című kiállítás, amelyet Sógor Csaba európai parlamenti képviselő áprilisban mutatott be az Európai Parlamentben. A kétnyelvű, elsősorban nyugati közönség számára készült tárlat anyagát az RMDSZ EP-képviselőjelöltje, Thiesz János polgármester és Balogh Zoltán esperes közösen nyitották meg május 13-án, a kovásznai Városi Művelődési Házban.

Sógor Csaba a megnyitón Márai Sándor szavaira emlékeztetett: Európa addig létezik, amíg a kultúrák közti érintkezések is léteznek. "Ezzel a kiállítással egyrészt arra próbáltuk felhívni a figyelmet, hogy ezek a magyar emberek nem csupán saját országukat, hanem a tudományos világ egészét gazdagították azzal az áldozatkész munkával, amelyet nehéz körülmények között is kitartással vállaltak. Másrészt arra igyekeztünk irányítani a figyelmet, hogy Európa keleti felében még él az az örökség, amely a rendről, a fegyelemről, a közösségi erőről szól” – magyarázta a képviselő. Kiemelte azt is: ezek az értékek tették naggyá ezeket az utazókat is.

Az RMDSZ EP-képviselőjelöltje azt is hangsúlyozta, hogy ő maga is jelenleg rövid vándorúton van, amelynek során begyűjti azokat az erdélyi értékeket, amelyeket el kell vinni és képviselni kell Európában is. "Elindultam begyűjteni azokat a kincseinket, amelyekkel hozzájárulunk egy gazdagabb, egy sokszínűbb Európához. Azt akarjuk, hogy ismerjen bennünket a világ, ismerjen bennünket Európa, ezért el kell vinnünk közösségünk sérelmeit, a megoldatlan panaszokat, de értékeinket is” – magyarázta a képviselő.

Balogh Zoltán esperes beszédében elmondta: Kőrösi Csoma Sándor úgy vált közkincsévé a tudós világnak, hogy közben a miénk maradt.  "Ennek a kiállításnak is az az üzenete, hogy magyar utazóink a nagyvilágban járva megmaradtak annak, akinek születtek. Mindig képesek voltak visszatérni gyökereikhez és ebből táplálkozni” – hangsúlyozta Balogh Zoltán, aki szerint ezeknek a felfedezőknek a kitartása és tudásvágya ma is példaként állhat előttünk. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.