Az Eximbank fontos szerepet tölthet be a KKV-ék visszatérésében az exportpiacra

2012.01.13. | Európai Parlament , gazdaság

Winkler Gyula szerint az Eximbank jelentős szerepet tölthet be Romániában a hitelek körül kialakult helyzet javulásában, ezáltal segítve a kis- és középvállalkozókat a fejlesztési folyamatokban vagy az export-tevékenységben.

„Majdnem lehetetlen fejlesztési célokra hitelt kapni, majdnem lehetetlen hitelhez jutni exporttevékenység céljából. Az Eximbanknak fontos szerepe lehet a kis- és középvállalkozók befagyasztott hitelezésének feloldásában” – jelentette ki Winkler Gyula EP-képviselő pénteken egy rádióműsor meghívottjaként. Mint mondta, Románia exportbankja jelentős mértékben befolyásolhatja a hitelpiacot, a cél az lenne, hogy stimulálja a kivitelt, amely a romániai gazdasági növekedés egyik húzóereje.

„Az Eximbank az utóbbi időszakban jól fejlődött, az általa nyújtott garanciák mértéke az elmúlt években látványosan nőtt, a nyolc-kilencszeresét is elérve a három évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva. (...) Sőt az utóbbi években helyi kirendeltségekből is kiépített egy hálózatot az Eximbank. Éppen ezért nagyon fontos szerepe lehet az idén az Eximbanknak, ha a kis- és középvállalkozók exporttevékenységét akarjuk versenyképessé tenni” – fejtette ki az EP-képviselő. Winkler Gyula szerint az Eximbank szerepe annál is inkább felértékelődik, hogy Románia – az EU pesszimista előrejelzései szerint – nem tudja tartani 2012-ben is a kivitel tavalyi növekedési ritmusát.

„Az export és az ipari termelés – különösképpen az autóipar, az elektrotechnika, az IT magas hozzáadott értéket képviselő ágazatai – az idén is a gazdasági növekedés hajtóereje lesz. Tavaly a kivitel
25 százalékkal nőtt 2010-hez viszonyítva, ez egy látványos növekedés volt, amely idén azonban nem tartható. Az Európai Bizottság előrejelzései, de a gazdasági elemzők is komor kilátásokat vetítenek elő, ami az EU-t illeti, bizonyos tagállamok esetében recesszióról beszélnek, és ez a mi exportpiacunkat is érinti. De ennek ellenére egy lassúbb, 10-11 százalékos növekedéssel számolunk a kivitel területén. Itt jön be az exportőrök támogatásának kérdése, különösen, hogy a gazdasági válság súlyosan érintette az ágazat egy részét, főleg a kis- és középvállalatokat. Több ezer kis- és középvállalatról beszélünk, amely az elmúlt három évben eltűnt az exportpiacról” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Annak kapcsán, hogy a romániai export jelentős része európai piacra irányult és irányul, az EP-képviselő elmagyarázta: ez elsősorban annak köszönhető, hogy az elmúlt húsz évben Európa fele fordult Románia minden téren, ugyanakkor az orosz vagy az arab piac elvesztésének politikai okai is voltak, amelyeket a közel-keleti forrongások felerősítettek. Winkler Gyula azt is kiemelte, hogy az európai alapok hatékony felhasználása a gazdasági növekedés fontos szegmensét tehetik ki. „Nem támaszkodhatunk csak az uniós alapokra, de az európai pénzek sokat számíthatnak. Jó felhasználásuk 2-2,1 százalékos gazdasági növekedést hozhat úgy, ahogy az Európai Bizottság is előrejelezte. Ez azonban, szerintem, akkor valósítható meg, ha a kormány biztosítja a kiemelt közberuházások zavartalan finanszírozását” – mutatott rá Winkler Gyula. Az EP-képviselő szerint bátorítani kell az ipari termelést, hiszen például az autóipar pozitív eredményeket ért el. „A különböző ágazatok növekedése összeadódik. Például az építkezés is olyan ágazat, amelynek megvan az esélye, hogy növekedési pályára lépjen. Ez egy olyan ágazat, amely nagyot zuhant az elmúlt években, azonban egyes elemzők szerint ezen a területen az idén újból  beindulhat a növekedés” – tette hozzá Winkler Gyula.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője év végén tartott sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2012-es évet úgy kell alakítani, hogy Románia tartós gazdasági növekedési pályára lépjen úgy, mint a 2001-2008 közötti időszakban, Szerinte ebben az időszakban Romániának gyorsabban kell fejlődnie, mint az uniós átlag ahhoz, hogy megálljon a szétfejlődés és az ország felzárkózzon az európai uniós konvergencia-folyamatokhoz.