Az időseket köszöntötték Székelyvarságon

2012.11.12. | Parlamenti választások , Udvarhelyszék
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az időseket köszöntötték Székelyvarságon

Szépkorú lakóit ünnepelte november 11-én, vasárnap Székelyvarság, azon tanyavilágos településünk, mely az utóbbi években ráállt nemcsak az életbenmaradás, hanem a fejlődés útjára.

Aki rég nem járt Székelyföld legismertebb tanyavilágában, Székelyvarságon, jó ha tudja, immáron a központig aszfaltúton juthat el. Felgyorsult a közlekedés a településen, Varság közelebb került a világhoz. Az iskola mögött takaros sportterem is épült, RMDSZ-es közbenjárásra pedig legutóbb 340 ezer lejnyi kormánypénzt fordítottak a templom és tetőzetének a felújítására, illetve szennyvízcsatorna-rendszert is lefektettek. A varságiaknak terveik is vannak: befejeznék a most épülő, tágas kultúrotthonukat,  mely számos rendezvényüknek biztosítana kiváló helyet. Idén sikerült befedniük az épületet, ám még további 400 ezer lej hiányzik az avatásig. Továbbá útjaikat is rendbe tennék, hisz a tanyavilágban még számos szakasz vár kavicsozásra avagy aszfaltra. Munka, tennivaló – melyből az utóbbi négy évben fővárosi lobbijával Verestóy Attila szenátor és Antal István parlamenti képviselő is kivette részét – akad bőven Varságon, vasárnap viszont megálltak egy pillanatra, ünnepelni. A szenátor és a parlamenti képviselő társaságában a templomban, majd a most használatos kultúrotthonban a nyugdíjasokat, szépkorúakat köszöntötték, azokat, akik a fiatalokat segítik, akik biztos támaszt nyújtanak családnak, közösségnek. Megtelt a „világ tetején” levő Istenháza székelyruhás lányokkal, díszbe öltözött varságiakkal, Jánosi Gellért plébános pedig azt kérte, „igyekezzünk úgy élni, hogy mennyei kincseket is gyújtsünk”, majd a szépkorúakról is szólt: „Adja Isten, hogy amit tesznek családjukért, közösségükért, az ne csak a tőlvilágon, hanem itt is értékelve legyen. Gyarkan köszönjük meg nekik cselekedeteiket”.

A szentmisét követően egyfajta helyi jellegzetességként a templomkapu előtt gyülekeztek a lakosok, hogy az alpolgármestertől meghallgassák a jövő heti teendőket. „Így terjednek nálunk a hírek” – közölte az alpolgármester, majd a varságiakkal azt tudatta, hogy folytatják az útjavítást, ezért közmunkára hívják a lakókat. A közbirtokosság tört követ szállít, a lakók pedig utcájukban kézzel terítik el azt. Sánctakarítási munkálatok is lesznek, kérte, hogy portája előtt mindenki intézkedjen. Az alpolgármester azt is kihirdette, hogy szerdától újból elkezdődik a szemétszállítás azoktól a magánszemélyektől, akik kifizették a hulladékelszállítási díjat. Októberben Varságon nem volt szemétszállítás – ez meg is látszik a kukákon és térségükön. A településvezetés igyekszik felszámolni a gócpontokat, és remélik, minden lakó fizetni fog a szolgáltatásért. Hírekből ennyi volt, a lakók szétszéledtek, ám nem mentek messze: az Idősek Napja a kultúrotthonban folytatódott, ahol Tamás Ernő polgármester és Antal István parlamenti képviselő köszöntötték a szépkorúakat, majd a jelenlévők ajándékként a helyi iskola tanulóitól egy kulturális műsorcsomagot kaptak.  Külön színfolt volt a varsági fúvósok fellépése: kezdőként indultak, harmadik alkalommal lépnek színpadra, egyre jobbak, és a faluban mindenki drukkol nekik.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.