Az innovatív vállalatok lesznek az új gazdasági környezet nyertesei

2015.06.23. | gazdaság , Európai Unió

Az innovatív vállalatok lesznek az új gazdasági környezet nyertesei

A szellemi tulajdonjogok érvényesítésére támaszkodó innovatív vállalatok lesznek a nyertesei az új európai gazdasági környezetnek, amely több fontos kereskedelmi egyezmény véglegesítését követően alakul ki, gondolok itt elsősorban a Transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségre (TTIP), de a Japánnal kötendő kereskedelmi egyezményre, vagy a Kínával tervezett beruházási megállapodásra – jelentette ki kedden, június 23-án Brüsszelben Winkler Gyula. Az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság alelnöke egy, a SME Europe által szervezett munkareggelin vett részt, ahol többek között a szellemi tulajdon szerepét elemezték abban, hogy az Egységes Digitális Piacon felértékelődik a KKV-ék innovatív potenciálja.

Az innovatív iparágak az EU munkahelyeinek több mint negyedét, a gazdasági tevékenység több mint harmadát biztosítják. Ez az a terület, ahol a bérezés magasabb a többi ágazathoz képest, a különbség elérheti a negyven százalékot is. (...) Az Európai Parlamentnek nagyobb szerepet kell vállalni a kis- és közepes vállalatok érdekeinek megvédésében, és támogatnia kell a szabadalmak és találmányok védelmét, amelyek a KKV-ék innovatív tevékenységét tartják fent. Ilyen értelemben támaszkodni kell az Európa 2020  stratégiára és fokozni a párbeszédet az innovatív kis- és közepes vállalatokkal" – magyarázta Winkler Gyula.

Az SME Europe rendezvényének házigazdája Elisabetta Gardini EP-képviselő volt, a résztvevők között az EP tagjai mellett, az Európai Bizottság, innovatív KKV-ék képviselői vettek részt, de a tagállamok brüsszeli képviseletei is jelen voltak. Az SME Europe az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőinek KKV-kat támogató lobbiszervezete, amelynek Winkler Gyula az egyik alelnöke.