Az INTA támogatja a moldovai borimport liberalizálását

2013.11.28. | Európai Parlament , gazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az INTA támogatja a moldovai borimport liberalizálását

Az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága, az INTA csütörtökön elfogadta a moldovai borok uniós importjának azonnali és teljes mértékű liberalizációjáról szóló jelentését. Winkler Gyula jelentéstevőként üdvözölte az egyöntetű szavazást, ugyanis 29-en mellette, mindössze egy tartózkodással fogadták el a dokumentumot.

Az RMDSZ EP-képviselője rámutatott, hogy az 55/2008-as számú Európai Tanács által elfogadott szabályzatra vonatkozó európai parlamenti és európai tanácsi módosítási javaslatok a Moldovai Köztársaság autonóm kereskedelmi kedvezményeket tekintve már a decemberi strasbourgi ülésen napirendre kerülhetnek.

 

Winkler Gyula elmondta, amennyiben az Európai Parlament plénuma is elfogadja, akkor a Moldovai Köztársaságból az Európai Unióba irányuló borimport teljes liberalizációja 2014. január elsejétől életbe léphet. A jelentéstevő elmagyarázta, hogy az európai intézmények borimportra vonatkozó döntése válasz Oroszország embargójára. „Ez a jelentés az európai parlamenti képviselők, a Bizottság és a Tanács közös politikai szándékát jelzi, célunk, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel támogassuk Moldova Köztársaság európai útját. Örülök, hogy az INTA egyöntetű szavazata majdnem egyidőben született meg a vilniusi Keleti Partnerség csúcstalálkozóval, amikor Moldova Köztársaság aláírja a Mélyreható és Átfogó Szabadkereskedelmi Egyezményt az Európai Unióval. (...) Remélem, hogy Moldova Köztársaság ellen tud állni a politikai hátterű gazdasági nyomásnak, amelyet Oroszország gyakorol irányába. Moldova Köztársaság mindig remélhet támogatást az Európai Parlamenttől, hogy felzárkózhasson Európához, ennek feltétele az, hogy a gazdasági és társadalmi reform megfelelő lendülettel folytatódjon a szomszédos országban” – hangsúlyozta Winkler Gyula. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője elmondta, az EU rendelkezésére álló eszközök közül a kereskedelmi eszközök a leghatékonyabbak a partnerországok támogatásában. „Az EU ötszáz milliós fogyasztói piaca mindig tétet jelent a kereskedelmi partnerek szemében, legyen szó az Egyesült Államokról vagy Kínáról, netán Brazíliáról vagy Indiáról. (…) Éppen ezért a moldvai borok európai importjának liberalizálását jelentős gazdasági támogatásként kell értelmezni” – hívta fel a figyelmet.

 

2011-ben Winkler Gyula az Európai Néppárt árnyék-jelentéstevője volt az INTA-ban, amikor 240.000 hektoliterre emelték a külön vámkontingenst a moldovai borok esetében, 2012 szeptemberében a moldovai borexportőrök a keret több mint felét már elhasználták. 2010-ben az RMDSZ EP-képviselője jelentéstevő volt a parlament részéről a Moldova Köztársaságnak nyújtott 90 millió eurós vissza nem térítendő segélyezésre vonatkozó határozatnál, a támogatást a csatlakozni kívánó állam a gazdasági és pénzügyi válság hatásainak enyhítésére használhatta fel. Winkler Gyula az INTA keretében a Moldova Köztársaságot Monitorizáló Csoport koordinátora.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.